Svou farmářskou éru začali investoři pěstováním ekologické zeleniny. Zanedlouho na farmě přibylo stádo ovcí, králíci, slepice, kočky… A tohle všechno potřebuje spoustu rukou, které se musí dost ohánět. Ale rodina je to velká, navíc se vždy najde mnoho víkendových návštěv ochotných pomoci. A tak potřebovala rodina kvalitní a příjemné místo na odpočinek.

Na pomoc při navrhování interiéru přízemí statku si rodina přizvala bytovou architektku Vaidu Kraus z pražského interiérového studia vaidaDESIGN. Požadavek zněl – přizpůsobit prostor pro velký počet lidí na vaření, stolování a odpočinek u krbu. Zadání na první pohled ideální, protože prostoru je tu dost. Jenže požadavek je trochu nadměrečný, než bývá obvyklé – možnost stolování až pro 18 osob!

Designérka prostor propojila vybouráním části dělicí příčky. Jediné vstupní dveře byly zastavěné kuchyňskou linkou. Pod oknem architektka navrhla lavičku na sezení, hned vedle ní byl prostor využitý na policový systém – knížky nejen s tematikou zajímavých receptů jsou vždy po ruce. Stolování pro minimálně 18 osob je opravdu trochu oříšek, ale řešení se našlo ve dvojici stolů a lavičkách u zdi. Na ně se usadí víc dětí, než na židle.

Interiér dýchá pohodou a nenuceností. Nenajdete tu tedy televizi, na kterou stejně není čas. Je tu místo pro počítač a internet, ale to je dnes už v podnikání nutnost. Lidé tak mohou v místnosti odpočívat pohledem z nově vybouraných francouzských oken nebo na plápolající oheň v krbu.

Větší část nábytku v návrhu je z Ikea, některé solitéry a doplňky z obchodu Anglická sezóna. Část kuchyňské linky musel vyrobit truhlář na míru.

Bc. Vaida Kraus

Bytová architektka a designérka, absolventka DesignŠkoly Praha, obor interiérový design. Profesionálnímu navrhování interiérů se věnuje od roku 2004. V roce 2010 založila interiérové studio vaidaDESIGN. Navrhuje soukromé a veřejné interiéry, věnuje se rekonstrukcím, nábytkovému designu a poradenství v oblasti bydlení. Více na www.vaidadesign.cz