Interiér se skládá z několika prostor s barevně i materiálově odlišným pojednáním, které vzájemně vytvářejí hravý celek. Pro ústřední obytný prostor byly navrženy osobité kusy nábytku s motivem skládaných dubových kostiček, jejichž složením vzniká přírodní motiv šachovnice. Ten se opakuje u televizní stěny, krbu a komody, která odděluje jídelnu a obývací pokoj. Obytný prostor je dotvářen schodištěm z dubových pražců, pod kterým je atypická vitrína z masivního dubu. Schodišťový prostor osvětluje pětice levitujících kulových svítidel. Odstín cihelného obkladu krbu se vhodně doplňuje s kamennou dlažbou.

DALŠÍ PROJEKT Z DÍLNY ČTRNÁCTÝ ARCHITEKT SI MŮŽETE PŘEČÍST NA STRÁNKÁCH ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/15, KTERÝ PRÁVĚ VYŠEL.

Bazén v modrém odlesku

Hladina bazénu se zrcadlí v napnutém podhledu ze čtyř pruhů barisolu v odstínech modré. V linkách mezi jednotlivými pruhy jsou zabudovány LED diodové svítící pásy, které umocňují celkový efekt. Z bazénu je překrásný výhled do údolí Sázavy.

Koupelna v barvě letní oblohy

Pro koupelnu dětí byl zvolen obklad z umělého kamene v odstínu letní oblohy. Je z něj vyrobena hygienická deska včetně dvou umyvadel. Letní obloha je zde v kombinaci s keramickým obkladem připomínajícím zkamenělé dřevo. Koupelna rodičů je naopak provedena v mozaikách zlatavého odstínu ve stylu římských lázní. Aby barev nebylo málo, pracovna s knihovnou září v odstínech jarní zelené.

Spokojenost na obou stranách

Podoba interiéru je výsledkem četných schůzek, společných návštěv podnikových vzorkoven a dialogu mezi architektem a investorem. Řešení některých detailů během realizace vykazovalo zvýšené nároky na řemeslnou zručnost. Například pro výrobu motivu skládané dřevěné šachovnice našli odvahu pouze v jedné z pěti nábytkářských firem. Výsledkem je však originální nábytek z dubového masivu, který naleznete pouze v této vile nad Sázavou.

Čtrnáctý Architekt

Ing. arch. Libor Čtrnáctý je absolventem Fakulty architektury ČVUT Praha. Praxi získal v ateliérech v Praze i ve Zlíně, odkud pochází. Se založením vlastního ateliéru vyčkal na rok 2014. Zabývá se všemi oblastmi architektury a nejraději navrhuje individuální bydlení od prvních skic po realizační fázi. Cílem Čtrnáctého Architekta není pouze tvořit, ale také naslouchat zákazníkovi a respektovat okolní prostředí.

www.ctrnactyarchitekt.com

Foto: Jiří Vávra