Panelový byt na Kladně působil ponuře. Umakartové jádro, původní kuchyňská linka a těžký nábytek vytvářely standardní panelákovou depresi. Kompletní rekonstrukce bytu měla nastartovat novou životní etapu muže středního věku. A když rekonstrukce, tak pořádná.

Při prvním setkání s architektkou Vaidou Kraus od investora zaznělo: „Je to na Vás, co s tím bytem uděláte, hlavně ať je světlý, funkční, lehce udržovatelný a bez zbytečných kudrlinek. Nesnesu dřevo. Jen na podlaze. Nábytek musí být jednoduchý, ale něčím zajímavý a nadčasový.“

3x změna prostoru

Architektka celkem připravila tři dispoziční varianty bytu. Finální verze (zde označena jako A) byla rozpracována do detailu. Rekonstrukce by měla začít v květnu.

Základem je vybourání stěny, dělící kuchyňku od obývacího pokoje. Jedna z funkční nové, menší příčky je dělicí, ale také z kuchyňské strany schovává vysoké kuchyňské skřínky a ze strany obývacího pokoje slouží jako televizní stěna.

Dekor dřeva je použitý jen na podlaze. Nábytek, navrhnutý na míru designérkou, je z lesklého bílého laminátu a je bez zbytečných ozdob a efektů. Nechává vyznít přímé linie, což je pravidlo, které bylo platné v minulosti a bude i v budoucnosti. Dominantou velkorysého prostoru se stala skleněná deska za pracovní plochou v kuchyni – má sytě žlutou barvu, která výrazně kontrastuje v šedo-bílém interiéru. V kombinaci s velkou plochou dřeva, i když jen na podlaze, interiér působí velmi odlehčeně a přirozeně. Prostor je plný světla, nezatěžuje oko zbytečnostmi – architektka v bytě navrhla spoustu uzavřených úložných prostorů. Jen knihovna má pár otevřených polic, které navíc jsou provedené v sytě žlutém laminátu.

Zajímavá je také přestavba bytového jádra. Toaleta se posunula asi o 30 cm směrem k pracovně, aby se sem bez problému vešlo umývátko. Obklad a dlažba v koupelně je neutrální – béžová, jen mozaika decentně zdobí prostor.

Bc. Vaida Kraus

Bytová architektka a designérka, absolventka DesignŠkoly Praha, obor interiérový design. Profesionálnímu navrhování interiérů se věnuje od roku 2004. Navrhuje soukromé a veřejné interiéry, věnuje se rekonstrukcím, nábytkovému designu a poradenství v oblasti bydlení. Je zakladatelkou interiérového studia vaidaDESIGN, které se zabývá projektováním interiérů včetně realizací. Mimo jiné je také členkou Czech Deco Teamu – unikátní sdružení profesionálů pracujících v oboru zařizování interiérů, a spoluzakladatelkou interiérového studia Sketch Design – návrhy a realizace projektů pro developery a klienty z komerční sféry.

Více na www.vaidadesign.cz