Navíc se nemusí líbit ani samotným dětem, které obvykle velmi dobře vědí, jaká barva je pro ně ta pravá. Která to ale přesně je, jaké jsou dnes trendy a co už dávno nefrčí?

„Růžová a modrá jsou stálice a žádané budou vždycky. Dříve tak populární nábytek v dekoru přírodního dřeva je dnes už ale na ústupu a úplně pasé jsou naštěstí i monotematické pokoje à la červeno-modrý úkryt pro malého Spidermana nebo bílo-růžový ráj pro malou kočičku Hello Kitty, které děti potěšily maximálně jednu sezonu. V dětských pokojíčcích dnes vítězí nadčasový design a s ním i krásné kombinace v jemných pastelových barvách,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, kde se na vytváření dětských pokojíčků specializují už téměř deset let.

Podívejte se na nádherně dětské pokojíčky v úžasných barvách

Právě pastelové barvy jsou podle Šárky Richtrové velmi oblíbené u rodičů i dětí, které rozhodně doporučuje do zařizování pokojíčku co nejdříve zapojit. A pastelové barvy u nich vítězí hlavně proto, že v pokojíčku dokážou navodit příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Takto barevný nábytek lze navíc dobře sladit s dalšími doplňky, jako jsou lampičky, koberce, polštářky nebo tapety. A třeba mátová zelená, blankytně modrá, oblázkově šedá nebo levandulová v pokojíčku vykouzlí dojem teplého jižního léta po celý rok.

Módní barvy: korálová, lízátková, cukrátková

„Vyloženě trendy barvou je dnes barva coral neboli barva mořských korálů, krásně vypadá i jasně růžová barva lollipop odvozená z názvu i zářících tónů populárních kulatých lízátek,“ říká Šárka Richtrová o škále letošní sezony. „V nových nábytkových kolekcích se objevuje i nový růžový odstín jménem cotton candy čili jemná barva cukrové vaty a velmi zajímavá je i barva shark, česky barva žraločí, což je taková elegantně namíchaná hnědo-černo-šedivá,“ doplňuje Richtrová.

Korálovou, lízátkovou a cukrátkovou volí obvykle ti, kteří hledají do pokojíčku „nějakou originální barvu pro holčičky“, a po žraločí nadšeně sahají hlavně teenageři. A jsou za ni prý vděční i jejich rodiče, u kterých přání jejich dospívajících potomků mít pokoj nejlépe celý černý obvykle narazí… „Žádané jsou také kombinace barev tón v tónu, kde pak lze v pokojíčku dosáhnout opravdu harmonického a zároveň luxusního dojmu,“ dodává Šárka Richtrová.

A čím při promýšlení barevného řešení začít? Vždycky je nejlepší se zamyslet, co děti baví, jak budou pokojíček využívat. Při navrhování samotném pak respektovat nejen účelnost, ale i zájmy a osobnost dítěte. Jestliže dnes děti milují mašinky, koníčky nebo mají nějakou oblíbenou barvu, bývá nejlepší jim je v pokoji dopřát. Nejlépe v podobě snadno vyměnitelných detailů, jako jsou barevné závěsné boxy, nábytkové úchytky nebo povlečení. Když pokojík sdílejí sourozenci, právě barvy nábytku a doplňků pomohou dobře rozlišit jednotlivá „území“ – a vyznačí i prostor, který je pro jeho obyvatele společný. Vyplatí se také volit raději teplejší než příliš studené tóny, kombinaci dvou jemnějších barev „rozsvítit“ jednou výraznější a vyvarovat se příliš křiklavých a ostrých kombinací. A při respektování těchto nejzákladnějších pravidel dát na vlastní intuici a také na názor těch nejmenších. „Děti barvy milují a je skvělé, když se rodiče nebojí jim je při pořizování nábytku pořídit: ožije a rozveselí se tak nejen jeden pokojíček, ale i celý dům nebo byt a s ním i všichni jeho obyvatelé“ říká Šárka Richtrová.

Více na viabel.cz

Víte, že…?

  • Zejména malé děti sahají automaticky po červené barvě: prý je to i proto, že ji vnímaly jako úplně první barvu ještě v maminčině bříšku. Pozor ale, barva spojená s láskou a teplem na děti působí ve větších plochách příliš agresivně.

Růžová, modrá a zelená děti uklidňují, proto se na nábytek nebo stěny naopak hodí. Delfíní a azurová modř zároveň snižují pulz, tělesnou teplotu, ale i chuť k jídlu. Pokud má dítě okolo šestého roku rádo vedle červené i modrou, naznačuje to, že je se svým okolím dobře sžité.

Pastelové odstíny růžové připomínají dětem láskyplné city a vztahy, do pokojíčků jsou proto skvělou volbou. Barvy jako korálová, lízátková, barva cukrové vaty nebo starorůžová mají na děti harmonizační efekt.

  • Zeleň mechová, mátová i hrášková je dobrou kompromisní barvou do pokojíčku sourozenců, zelená prý u dětí navíc údajně zlepšuje schopnost číst.
  • Apetit problematického jedlíka nejlépe povzbudí žlutá barva, zároveň ale nejvíc unaví jeho oči – důvodem je velké množství světla, které odráží. Nehodí se proto do blízkosti psacích stolů. A nemají se jí malovat ani stěny pokojíčků úplně malých miminek, protože žlutá je spojována se strachem a vztekem: věřte nebo ne, ale v ostře žlutých místnostech prý kojenci víc pláčou.
  • Černá nabývá na významu zejména v období puberty, kdy vyjadřuje nepřístupnost a ostych ve vyjadřování citů. V pokojíčku ji může dobře zastoupit právě optimističtější barva žraločí.
  • Hnědá bývá u dětí nejméně oblíbená. Malá miminka zajímá ze všech barev nejméně, a když ji volí starší děti, je to pro rodiče spíš varovný signál jejich nepohody nebo vzdoru. V návrzích dětských pokojů proto funguje spíš jen jako barva doplňková.