Vytvořit celodřevěný nábytek je drahé a některé dřeviny prostě nedokážeme vypěstovat v takovém množství, aby se jím dala pokrýt potřeba výroby nábytku. A tak se to provede jednodušeji. Na konstrukci z materiálu pevného, ale ošklivého (dnes například dřevotřísky) se nalepí tenká vrstva originální dřeviny. Vyjde to levněji a není zapotřebí plundrovat lesy. Jak ale tuto vrstvu opravit, když je poškozená?

Zničená dýha

Pokud je dýha zničená tak, že chybí, je třeba ji nahradit. Vlepuje se lehce silnější proužek, a to z důvodu dalšího zabroušení. Pokud je vrstva příliš tenká, lepí se dvě na sebe a následně se zabrušuje.

Přesný postup: v poškozené dýze vyřízneme takzvané kontrolní okénko, pod které podsuneme vzorek nové dýhy, abychom zjistili, jak ji nasměrovat vůči původnímu materiálu. Poté ji nahrubo seřízneme na požadovanou velikost a podsuneme pod vyřízlý otvor. Z obou dýh najednou vyřízneme skalpelem nebo nožem s velmi ostrou čepelí záplatu ve správné velikosti, důležité je, abychom prořízli obě dýhy najednou. V místech, kde řežeme dýhu napříč podélných vláken, vedeme řez klikatě, abychom zabránili štěpení či zatrhávání dýhy na okrajích řezu. Potom opravované místo potřeme klihem, záplatu přesně sesadíme s původní dýhou a přiklížíme, švy sesazení pak třeme úzkou stranou kladívka, abychom zpevnili napojení dýhy a záplaty. Nakonec tmelená místa vybrousíme a zaleštíme nejjemnější ocelovou vlnou tak, aby povrch byl dokonale rovný. Pokud jde o politurovaný nábytek, plochu jemně přetřeme roztokem na ošetření politury. Poté místo zbrousíme brusným papírem o zrnitosti 240 a několika tenkými vrstvami nalakujeme, případně podle původního povrchu natřeme voskem.

Odlepená dýha

K náročnějšímu poškození nábytku, vyboulení či odloupnutí dýhy, může dojít například v důsledku špatného umístění mobiliáře. To bývá způsobeno velkou vlhkostí nábytku, případně jeho přílišným vysušením. Pokud takovou vadu neodstraníme včas, může dojít k potrhání dýhového povrchu, a oprava bude náročnější.

Přesný postup: U staršího nábytku odloupnutou dýhu nejdříve změkčíme přes vlhký hadřík teplou žehličkou, pak pod ni injekčně zavedeme trochu klihu a palcem ho uvnitř rozetřeme. Jestliže je to nutné, jemně ji nařízneme, abychom pod ni mohli klih dostat. Takto ošetřené místo přitiskneme ztužidlem a necháme zaschnout. Pokud jde o novější kus nábytku, kde je dýha lepena natavením lepidla, stačí středně horkou žehličkou místo s mírným tlakem několikrát přežehlit.

Zborcená, zvlněná nebo puchýřkovatá dýha

Dýha, která je sice na materiálu, ale má na sobě vlnky, puchýřky nebo je celá vyboulená, stála stejně jako odlepená dýha v místě, kde působila vlhkost/sesychání nerovnoměrně na nábytek. Ale vzhledem k silnějšímu zaklihování na rozích nebo k rozdílné vnitřní konstrukci nábytku (například dřevěný rám a výplňová dřevotříska) se odloupne jen vnitřní část.

Přesný postup: Podobně jako u odlepené dýhy se nejdříve povrch napaří, takže použitý klih změkne. Přes opravovanou plochu je třeba přiložit dřevo o dostatečné rovinatosti a pevnosti, které rovnoměrně zatíží plochu. Dřevo pak zatížíme nebo přisvorkujeme truhlářskými svorkami. Pokud nedojde k opětovnému přilepení, bouli nařízneme, vpravíme pod ni klih a opět přitlačíme.

Malé poškození

Dýha je zranitelná – jde o tenkou vrstvu dřeva, obvykle okolo 1 mm, kterou lze relativně snadno poškodit, od nejjemnějších škrábanců až po vrypy, odloupnutí, popraskání a podobně. Jestliže je poškození pouze povrchové, stačí dýhu vyleštit, případně, pokud je to nutné, rýhu či vryp vyplnit voskovým tmelem vhodné barvy nebo včelím voskem. Při tmelení truhlářským tmelem postupujeme podle pokynů výrobce. Použijeme-li vosk, odškrabujeme z něj nožem malé kousky, kterými vyplníme poškozená místa. Nakonec opravované plochy přetřeme měkkou látkou mírně napuštěnou terpentýnem. Nakonec tmelená místa zaleštíme nejjemnější ocelovou vlnou tak, aby povrch byl dokonale rovný. Pokud jde o politurovaný nábytek, plochu jemně přetřeme roztokem na ošetření politury. Poté místo zbrousíme brusným papírem o zrnitosti 240 a několika tenkými vrstvami nalakujeme, případně podle původního povrchu natřeme voskem.