Mezonet je zejména dobrou investicí, protože se vždy jedná o atypický byt. V každé době se najde dostatek zájemců, kteří hledají něco osobitého a trochu výjimečného – a jsou ochotni za to zaplatit. Pokud má mezonetový byt i terasu, jedná se o skutečnou zlatou akcii rodinného majetku. Na realitním trhu se po mezonetových bytech ptají zejména cizinci, kteří přijíždějí na pár let jako manažeři velkých firem a nechtějí se v Čechách prostě jen „ubytovat“, ale po dobu svého pobytu využívat neunifikovaný prostor.

Nepohodlí na schodišti

Stejně tolik jako výhod, má však mezonet i nevýhod. Překážkou číslo jedna jsou schody. Bez nich by mezonet nebyl mezonetem, ale s nimi je bydlení vždy o něco komplikovanější. Lidé jsou schopni přistoupit na různá točitá nebo zalamovaná schodiště a neuvědomují si, že každý jiný směr chůze vzhůru než pouze rovný je obtěžující.

Také schodiště může být pohodlné, ale je třeba mu věnovat mimořádnou pozornost. Mělo by být rovné, a nikoliv prudké. Zábradlí je nutností a ostatně bez něj nelze udělit kolaudaci. Bohužel i u nás existují výjimky nebo obcházení předpisů instalací zábradlí „na oko“.

Šířka schodů by neměla být menší než devadesát centimetrů a schodnice musejí být z protiskluzového materiálu nebo alespoň opatřené protiskluzovou úpravou povrchu. O schodech jsme nedávno psali zvláštní článek.

Dole zima, nahoře teplo

Dalším problémem mezonetových bytů bývá vytopitelnost. Teplý vzduch stoupá nahoru a nevýhodou víceúrovňových bytů je přetopené patro a chladnější přízemí. Ložnice však bývají situovány v patře, takže ideální stav by byl přesně opačný. Dá se tomu předejít správným dimenzováním topných těles, ale zatímco k projektování topení do standardního bytu postačí rutinní přístup, u toho mezonetového je třeba promyšleného konceptu.

Stejný problém – čerstvý vzduch

Stejným problémem jako vytopitelnost je i větratelnost obytného prostoru. Počet a umístění oken by mělo být projektováno tak, aby bylo možné vytvořit průvan. Mnozí developeři v současné době nabízejí tak zvané loftové byty, které mají dispozici mezonetu a ložnice je v otevřeném patře, kde se kupodivu vzduch ani nehne. Návštěvník má pocit velkého vzdušného prostoru, ale de facto nemůže kvalitně dýchat.

Pro koho je mezonetový byt?

Mezonetový byt se příliš nehodí pro starší a hůře pohyblivé lidi a rodiny s malými dětmi. Prostor pro rodinu by měl být co nejbezpečnější a víceúrovňový prostor nabízí efekt na úkor pohodlí. Je na každém, aby vyhodnotil své potřeby. Pokud žijeme v mezonetovém bytě s dětmi, měli bychom si odpustit skleněné prvky na schodišti, ostré hrany zábradlí a dětský pokoj bychom měli situovat spíše do přízemí. V zásadě lze říct, že mezonet je ideální pro mladé lidi v plné fyzické síle, kteří hledají neotřelé bydlení.

A jak se na mezonetové byty díváte vy? Kdybyste měli tu možnost a peníze, koupili byste si takový byt? Diskutovat můžete pod článkem.