Ptát se konkrétního architekta až tak nemá úplně cenu. Každý může nabízet něco jiného za jiné peníze. Je tedy nasnadě se zeptat tam, kde se sdružuje více architektů pod jednou hlavičkou. Zeptali jsme se u online zprostředkovatelské firmy bytových designérů Hezkey (čti Hezký). Tady se sdružují ti, kteří nabízejí své služby v oblasti návrhů bytů a kanceláří. Na online požadavek zadavatele se vybere několik nejvhodnějších architektů a ti následně nabízejí své konkrétní představy investorovi.

Kolik to tedy stojí?

Získat předem konečnou cenu projektu není obvyklé. Většina designérských studií celkovou cenu sdělí až podle konkrétního řešení. V případě Hezkey zákazník vždy dopředu ví, kolik za práci zaplatí – účtuje se dle počtu a druhu místností, výměry a jednotných standardů výstupu. Můžeme si to ukázat na konkrétním příkladu. Třeba cena za 30 m² bez stavebních úprav…

V případě zmíněného jednoho pokoje o výměře 30 m² bude návrh stát 12 000 Kč. K finálnímu návrhu v podobě 3D vizualizace navíc poskytujeme slevy na vybrané doporučené výrobky, a tak se část ceny může klientovi vrátit.

Co nakonec dostane klient do ruky?

Finální návrh interiéru vypadá například takto:

Jenže to není všechno. Samozřejmě, že zákazník nedostane do ruky nějaké anonymní vizualizace. Zákazníci často nemají tušení, co všechno může designér udělat či zařídit. Kromě tradiční představy nákresu či modelace interiéru to je třeba i zakreslení rozvodů, zásuvek, světel a dalších úprav. Bytový architekt tak zákazníkovi připraví kompletní projekt, který může například stavební firma ihned realizovat.

Než se zákazník s architektem propracuje k finálnímu řešení, ujasní si své preference a představy díky inspiračním obrázkům hotových interiérů, odpovídajících jeho vkusu a potřebám, a vybere si z nabízených dvou variant dispozičního, barevného a materiálového řešení. Zvolený směr designér dopracuje do výsledné 3D vizualizace a zákazníkovi doporučí konkrétní výrobky a dodavatele (na vybrané výrobky u nás získají zákazníci výraznou slevu). Hezkey navíc spolupracuje s řadou lokálních dodavatelů a subdodavatelů, podporuje tedy menší české firmy, které nabízejí poctivé řemeslo za dostupné ceny (spolupracujeme například se společnostmi Devoto, Gardners, Lusito atd.).

Postup

Designér s klientem začíná vzájemnou výměnou inspirace – klient často má základní představu o interiéru, nebo alespoň ví, co se mu líbí. Designér mu pak na základě rozhovoru ukáže inspirační obrázky, které by ho mohly zaujmout. Když se vzájemně „sladí“ na stylu a směřování prostoru, designér klientovi zpracuje dvě varianty dispozičního řešení a dvě varianty materiálového a barevného řešení. Klient vidí kontrasty, a lépe se tak může rozhodnout, co mu více vyhovuje.

Na jedné variantě se designér s klientem shodne a tu pak dopracuje do podoby 3D vizualizace, takže klient vidí, jak bude nový prostor vypadat. Vedle toho designér klientovi doporučí konkrétní výrobky se slevami od Hezkey.

Architekt také může rozkreslit na míru navržený nábytek, aby ho mohli truhláři vyrobit.

Klient Hezkey na konci dostane ke svému prostoru celou „kuchařku“ – díky 3D vizualizaci si představí, jak bude prostor vypadat, a může ji ukázat i firmě, která bude interiér realizovat. Díky seznamu doporučených výrobků si ušetří běhání po obchodech, dostane na dané výrobky slevu a může získat i kompletní rozkreslení stavebních prací a výrobků na míru. Do realizace se pak může buď pustit sám, nebo jí pověří našeho designéra, aby se nemusel starat o jednání s řemeslníky. Vše pak spolu s designérem kontroluje a sleduje, jak mu jeho nový domov roste před očima.

Je možné získat návrhy rovnou od více návrhářů?

Věříme, že ze spolupráce různorodých profesionálů můžou vzniknout skvělé výsledky. Na větší bytové interiéry a na komerční interiéry (např. kanceláře či restaurace) proto většinou nasazujeme více designérů, ideálně dvojici architektů a designérů, třeba i s odlišnou zkušeností a životní cestou. Designéry pak můžeme doplnit grafiky či dalšími profesemi, a vytvořit tak jednotný koncept interiéru, který majitele uchvátí a hlavně mu bude dobře sloužit.