Určitě jste o tomto druhu osvětlení už někdy slyšeli. Možná jste ho i viděli. Možná už ho máte doma. LED osvětlení neboli svítidla osazená úspornými LED diodami jsou poměrně novou technologií, která se velmi rychle rozvíjí. Dávno jsou pryč doby, kdy LEDky sloužily pouze jako signalizace zapnutého spotřebiče. Dnes svítí jak v průmyslu, tak v domácnostech. Díky opravdu vysoké úspoře, dlouhé životnosti a mnoha dalším výhodám se tato technologie stává velice oblíbenou. Její efektivita spočívá v přeměně elektrické energie na světlo. LED žárovka přemění 90 % energie, zatímco klasická vláknová žárovka pouze 20 %. Zbylá energie se přemění na teplo, které je u svítidel nežádoucí.

S LED svítidly lze za 1 rok ušetřit i 12 000 Kč

Pořizovací cena LED žárovek se na první pohled může zdát poměrně vysoká. Ovšem je důležité kalkulovat nejen s pořizovacími náklady, nýbrž i s úsporou energie, kterou žárovka přináší v budoucnu. Vložená investice se rychle vrátí prostřednictvím ušetřených nákladů za elektrickou energii a pak už jen dál spoříte. Cena klasické žárovky se tak může mylně na první pohled jevit jako levnější a tudíž lepší investice. S obyčejnou žárovkou rozhodně neušetříte zhruba 12 000 Kč za rok jako s LED žárovkou. S takovou úsporou už si pořídíte slušnou dovolenou.

Spočítejme si náklady a úspory na ukázce klasického rodinného domku se třemi ložnicemi. Pokud je v domě 32 kusů žárovek a rádi byste je vyměnili za LED žárovky či svítidla, vyjde vás pořízení žárovek na 5 097 Kč. Říkáte si, že je to hodně? Zanedbatelná částka to určitě není… Pokud ale platíte za elektřinu jako průměrná domácnost (4,5 Kč/kWh) a svítíte zhruba 5 hodin denně, pak se investice do LED žárovek vrátí díky úsporám za necelých 5 měsíců. Ročně pak tato úspora z výdajů na elektřinu činí 12 376 Kč!

Že jste letos nebyli na dovolené?

Jak vybrat LED osvětlení?

Než LED světla půjdete koupit, nezáleží na tom, zda jsou to žárovky, či LED diodové pásky, je nutné si ujasnit několik skutečností. Diody vydávají různě barevné světlo. Je jen na vás, jaké si vyberete. Teplá bílá je lehce nažloutlá a podobá se vláknové žárovce. Je vhodná do relaxačních místností – například do obývacího pokoje. Neutrální bílá neboli denní je barva denního světla. Je vhodná do kuchyně či kanceláře. Studená bílá je nejostřejší a světlo je namodralé.

Důležitý je také systém uchycení. Téměř do každého svítidla je dostupná náhrada s LED technologií.

Důležité je také vybrat to správné na zahradu, ven, do práce či domů.

Druhy LED svítidel

Svítidla můžeme rozdělit do dvou základních kategorií – na interiérová a exteriérová. Kvalitní prodejce vám poradí, jakou vybrat náhradu za obyčejnou žárovku, nebo pomůže s výběrem úplně nového svítidla. Ptejte se na výkon, úsporu a návratnost. Důležité je, aby svítidlo splnilo svůj účel. Prohlédněte si druhy LED svítidel v krátkém videu:

Vybírejte pečlivě

Díky neznalosti, honbě za co nejnižší cenou či přesvědčivým argumentům prodejců, kteří se chtějí svézt na boomu LED svítidel, můžete koupit zajíce v pytli. Svítidla mohou mít nízkou životnost a vysokou poruchovost. Je důležité, aby prodejce dbal na kvalitu komponentů obsažených uvnitř svítidla. Kvalitní diody a napájecí zdroj v kombinaci s teplovodivými materiály, jako je hliník, jsou předzvěstí dlouhé životnosti. Vybírejte prodejce, který vám o světle poskytne dostatek informací.

Za nás je to například společnost LED Solution, která osvětlení přímo projektuje, má kvalitní zákaznický servis a ani vy jí nebudete cizí. Jejich e-shop naleznete na adrese: www.eshop.ledsolution.cz.