Člověk je od přírody tvor líný a zároveň vynalézavý. Neustále se snaží, aby si vše co nejvíce ulehčil. A posuvná řešení v interiéru jsou jedním z výsledků těchto snah. Umožňují snadnou manipulaci s vynaložením minimální námahy a pohyb v místnostech je díky nim neuvěřitelně lehký a plynulý. Není tedy divu, že se výrazně uplatňují například v bezbariérových prostorech. Šetří ale nejen čas a námahu, ale i prostor. Jsou zkrátka funkčním a elegantním způsobem, jak učinit bydlení ve vašem domově ještě více komfortním.

Zasouvací dveře do stavebního pouzdra

Jedním ze způsobů, jak dostat posuv do interiéru, je varianta zasouvacích dveří do stěny. Ta je řešena pomocí tzv. stavebního pouzdra, do kterého se dveře zasouvají, díky čemuž působí dojmem, že mizí ve stěně. „Stavební pouzdra jsou oblíbenou variantou především u novostaveb nebo při rekonstrukcích, u kterých se počítá s rozsáhlejšími stavebními úpravami. Stavební pouzdro je totiž stavebním dílcem, který se obvykle instaluje již během hrubých stavebních prací,“ uvádí pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou stavebních pouzder a posuvných systémů zabývá.

Do stavebních pouzder je možné umístit jak dveře jednokřídlé, tak dvoukřídlé a jezdit v nich mohou dveře od všech českých výrobců. Jejich typ můžete volit bez omezení - plné dřevěné, prosklené, ale také celoskleněné.

Pouzdra mohou být instalována jak do zděné, tak do sádrokartonové příčky (SDK). Na výběr je několik druhů pouzder, která se od sebe liší podle toho, jestli jsou vybavena zárubní, nebo nikoliv.

Velkou výhodou zasouvacích dveří je úspora místa. „Zatímco klasické otočné dveře zabírají v interiéru až 1 m² místa, zasouvací dveře v interiéru nezabírají žádné místo. Prostor kolem zdí tak klidně může být využit pro umístění nábytku nebo třeba pokojové rostliny,“ vysvětluje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a zárubní. Kromě toho mohou být stavební pouzdra řešením také v případě, kdy se střetávají dvoje dveře v rohu místnosti, a vy nechcete, aby docházelo k jejich kolizím.

Posuvy jako bezbariérové řešení

Stavební pouzdra, posuvné systémy a další formy posuvných a výsuvných mechanismů využívané například pro otevírání oken nebo skříní nacházejí své uplatnění v bezbariérových prostorech. Důvodem je především snadná manipulace, kterou ocení nejenom handicapovaní, ale také rodiny s malými dětmi nebo senioři. Pohyb mezi jednotlivými místnostmi usnadňuje také absence prahu a stavební pouzdra jsou pro průjezd invalidního vozíku uzpůsobena i svojí velikostí. „Minimální šířka základního stavebního pouzdra J.A.P. NORMA STANDARD pro bezbariérové prostory je 80 cm, což se rovná šířce zasouvacích dveří potřebných pro průjezd vozíčku. Šířka průchodu je tak plnohodnotně využita. Podle prostorových možností a požadavků je možné ji zvětšit, a to pro jednokřídlé dveře až do šíře 120 cm,“ uvádí pan Petr Paksi.

Posuvné dveře po zdi

Pokud chcete ve svém interiéru posuvné dveře, ale nemáte v plánu rozsáhlejší rekonstrukce ani bourání, tak nejjednodušším řešením jsou posuvné dveře po stěně, které nevyžadují žádné větší stavební úpravy. „Když se rozhodnete pro dveře posuvné po zdi, tak musíte počítat pouze se tím, že budou potřebovat volný prostor na stěně vedle dveří, kam se budou posouvat,“ vysvětluje pan Martin Dozrál a doplňuje: „V tomto pojetí dostatečně vynikne dveřní křídlo, i když jsou dveře na stěnu otevřené.“ Nejčastějším způsobem použití je zavěšení křídla pomocí horních vozíků v kolejnici, která je buď skryta pod garnýží, nebo je designově řešena a potom zůstává odkryta a je jednou ze stylových dekorací v interiéru. Spodní vedení křídla je zajištěno pomocí vodicího trnu, na který nasedá drážka na spodní straně dveří.

Posouvejte dveře tiše a plynule!

Jedním z požadavků pro posuvné a zasouvací dveře je bezproblémový pohyb, který je základním předpokladem pro snadnou manipulaci s dveřním křídlem. U stavebních pouzder ho umožňuje horní pojezdová kolejnice ze slitiny hliníku a vozíčky s kolečky z tvrdého plastu opatřenými kuličkovými ložisky. A ty musí vydržet opravdu vysokou zátěž. „Vozíčky používané pro stavební pouzdra a posuvné systémy byly podrobeny testování, které prokázalo jejich dlouhou životnost. Bez problémů vydržely 200 000 cyklů, což odpovídá zhruba 27 letům používání,“ uvádí pan Petr Paksi. U posuvných systémů ROLLO zase zajišťuje plynulý pohyb designová nerezová tyč o průměru 25 mm, po které jezdí nerezové kladky připevněné k dřevěným nebo celoskleněným dveřím.