Častokrát takové zařizování může být i na úkor vlastního sebezapření. Co se líbí jemu, nemusí být po vůli rodičů a naopak. Ovšem každé dítě je jedinečné, a protože pokoj bude patřit právě jemu, měli bychom se odrazit od jeho přání. Samozřejmě je důležité vzít v potaz pohlaví dítěte a v konečném důsledku, zda bude pokoj obývat samo, nebo se sourozencem.

Všeobecná pravidla

Vezměme v úvahu, že pokoj obývá jedno dítě, místnost má standardní rozměr, dostatek denního světla a zajištěno je i odvětrávání a odhlučnění. V teenagerském věku jsou už potřeby na bydlení hodně podobné nebo i shodné s potřebami dospělých. Předpokládejme, že dítě zde bude vyrůstat minimálně do svých osmnáctin. V mnoha případech zůstane pod křídly rodičů ještě do pozdějšího věku.

Potřebuje tedy lůžko s kvalitním roštem a matrací. V ideálním případě mu můžeme dopřát širší takzvaný francouzský rozměr, což je 160 x 200 cm, anebo rovnou dvojlůžko. Určitě se bude během několika let hodit. Samozřejmostí je dostatečně prostorný pracovní stůl s místem pro počítač, případně i tiskárnu, chybět by neměly police, knihovna, šatní skříň atd. Obecně volíme množství nábytku a jeho rozměry podle velikosti a tvaru místnosti, přičemž platí pravidlo, že stůl má být u okna, orientovaný proti světlu, a pro postel nacházíme místo takové, odkud má teenager přehled o celém prostoru.

Dovoluje-li to velikost místnosti, pak zde můžeme zřídit i společenský prostor, který může představovat menší pohovka s odkládacím stolkem anebo stolek s křesly. Jednoduše takový koutek, u kterého váš potomek může přijmout návštěvu.

Při výběru bychom vždy měli pamatovat na nábytek, který odpovídá ergonomickým pravidlům, kam kromě správné velikosti lůžka patří i vhodný rozměr pracovního stolu či židle umožňující správné držení těla při sezení.

Dbejte na kvalitu

Dostatečný důraz bychom měli dát na materiál, ze kterého je nábytek vyrobený. O dřevotřísce je známo, že obsahuje škodlivý formaldehyd, který se permanentně vypouští do vzduchu. Není to otázka několika dní, ale let, kdy váš potomek vdechuje téměř necítící pach. Vhodná je tedy raději lakovaná nebo dýhovaná MDF deska, nábytek z překližky, odolný proti zničení je i polyrey a resopal.

Nepodceňujte světlo

Chybět nesmí ani kvalitní osvětlení, naplánujeme centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit celou místnost, doplňková světla, mezi něž patří pracovní na stole, ke čtení u postele a nástěnné lampy, kterými získáme v pokojíčku příjemnou atmosféru.

Desatero k pokoji teenagera

  1. Poslouchejte jeho přání a představy o svém pokoji.
  2. Vyberte barevnost, do které pokoj bude laděn.
  3. Nebojte se výrazných odstínů, ať si to odžije.
  4. Vybírejte ergonomicky vhodné zařízení.
  5. Plakáty a kýčové obrazy je přejdou, nechte je pověsit a na čas je raději ignorujte.
  6. Dopřejte mu dostatek svítidel. Může jimi měnit atmosféru pokoje.
  7. Zabezpečte dostatek úložných prvků. Nebude se vymlouvat, že ty věci nemá kam dávat.
  8. Trvejte na celkovém sladění interiéru (a samozřejmě na dodržování pořádku).
  9. Pečlivě zvažte elektroniku v jeho pokoji.
  10. Buďte velkorysí a tolerantní.

Čím se liší?

Dalo by se říci, že pokoj pro teenagera je vybavením shodný se zařízením pro dospělé. Což je až na nepatrnou, avšak podstatnou věc pravda. A tou je design, barevné provedení a doplňky. Zatímco nejmenší se vzhlédnou v dětských motivech, ti starší zdobí zdi plakáty oblíbených skupin, motivy přírody, zátkami od piva, sáhnou i po samolepkách apod. Velkým dekorativním prvkem jsou i barvy na stěnách, ovšem nebude to s největší pravděpodobností nenápadný odstín, nýbrž pestrá zelená, křiklavě červená či tajemně černá. Jak se s tím vypořádat? Buďte pro tentokrát velkorysí a dopřejte svému potomkovi to, po čem touží, ať si to vyzkouší a odžije, alespoň nebude mít v pozdějším věku pocit, že o něco přišel. Navíc se mu docela rychle mění vkus, takže to, co je „in“ nyní, může být za půl roku nuda a out. Jediné, co je stále zapotřebí dodržovat, je celkové ladění místnosti. Chceš zelené stěny? Ok, ale i ostatní doplňky je potřeba sladit. Pěstujte ve svých dětech cit pro sladění a detail, v pozdějším věku se jim to určitě bude hodit.