1. Komín – bez vhodného komínu to nejde. Výška komínu a průměr kouřovodu rozhodují o tom, jaký objem vzduchu zvládne odvést, a tedy jak výkonná kamna si můžete pořídit. U starších domů může být nutná oprava nebo vyvložkování komínu.

2. Podklad – důležitý je stav podlahy. Nejlepším řešením je nechat si přímo od odborníka zkontrolovat, zda má podlaha dostatečnou nosnost. Kamna musí bezpodmínečně stát na nehořlavém materiálu. Ideální je podlaha s dlažbou. Chcete-li je umístit například na dřevěnou nebo laminátovou podlahu, musíte pod kamna dát izolační podložku z plechu či skla. Pro zajištění bezpečného provozu by měla podložka přesahovat rozměry kamen alespoň o 10 cm ze stran a zezadu, a alespoň o 30 cm zepředu.

3. Typ kamen – základními typy jsou jednoplášťová a dvouplášťová. Jednoplášťová sálavá kamna se rychle zahřejí a hodí se spíše pro vytápění jedné místnosti. Dvouplášťová konvekční kamna se sice rozehřívají pomaleji, ale vzduch v mezeře mezi plášti se nahřívá a stoupá do vzduchu v místnosti. Tímto způsobem lze snadno vytopit i přilehlé místnosti – stačí nechat vzduch, aby se šířil otevřenými dveřmi. Stejně tak v případě krbů existují dvě základní varianty krbových vložek – jednoplášťové a dvouplášťové.

4. Materiál – nejobvyklejší jsou kamna litinová, ocelová nebo s obkladem. Litinová kamna patří k nejodolnějším a nejefektivnějším – vydávají teplo ještě dlouho po vyhasnutí, a hodí se tak na vytápění veškerých obytných prostor, ale je možné je využívat jen na občasné přitápění. Kachlová kamna se oproti jiným rozpalují pomaleji a nejprve předávají teplo pouze přes sklo. Jakmile se ale kachle nahřejí, vydávají teplo ještě několik hodin po vyhasnutí.

5. Určení výkonu – jestliže jste již rozhodli, budou-li kamna sloužit jako hlavní, doplňkový nebo pouze příležitostný zdroj tepla, je na řadě volba výkonu: důležité je zvolit optimální výkon podle typu stavby a velikosti místnosti/domu. Pokud zvolíte kamna s nižším výkonem, než potřebujete, navyšováním výkonu bude docházet k jejich přehřívání a následnému znehodnocování. Může dojít k popraskání a pokroucení dílů, přičemž na takto způsobené poškození kamen se nevztahuje záruka. Jestliže zvolíte naopak kamna s vyšším výkonem, budou místnosti přetopené. Snaha o snížení výkonu vede k nedokonalému spalování a kamna a komín se zanášejí dehtem.

Je také důležité myslet na to, že pro vytápění starší nezateplené stavby je třeba zhruba dvakrát větší výkon než v případě novostavby.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 12/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.