Obrázek oko přelétne a přeběhne pryč. Ale na nápisu se oko zastaví, přečte ho a třeba mu i něco řekne, dá mu informaci nebo ho jen potěší. Písmo může v interiéru být napsané, natištěné, nalepené, ale i volně ložené. Můžete mít polštářky potištěné písmem, ručníky, sošky, svícny… Tak tady máte pár důvodů, proč počítat s typografií v interiéru, a také velkou fotogalerii pro inspiraci.

Dekorace

Nad písmeny nikdo nepřemýšlí. Vidíte nápis PARIS na stěně a máte jasno. Stejně tak může působit třeba Eiffelova věž, ale ne každý si chce dát takový falický symbol na stěnu. A vhodný typografický font nebo 3D písmo dokážou pravé divy. Typografii můžete nechat čnít jako hlavní motiv třeba v rámci nástěnných nálepek, nebo ji nenápadně vkomponovat do interiéru jako průpis do skleněných dveří, zavěsit jako obraz…

Informace

Černá zeď natřená tabulovou barvou, miska s křídami a máte neustále o zábavu postaráno. Můžete si psát vzkazy, nákupní seznamy, důležitá telefonní čísla, můžete mít největší kalendář v celém okolí... A když dáte takovou barvu na jednu stěnu dětského pokoje, můžou mít děti ohromný prostor pro svou tvořivost a třeba ji můžete používat i jako učební pomůcku.


Pokud hledáte tabulovou barvu, najít byste ji měli ve většině obchodů, které prodávají klasické barvy na zeď. Jen nabídka je omezená. Ale nedávno ji uvedl na trh i Primalex pod názvem Scripto. Výtvory fixou na whiteboard nebo windowmarker je možné kdykoliv smazat obyčejným hadříkem a změnit.

Organizace

Teď zabrousíme trochu do kanceláří i průmyslu. Typografie pomáhá orientovat, organizovat, informovat. V případě efektního designu může být dokonalým doplňkem interiéru. Takže není třeba se ho bát ani v interiéru. Informace o tom, kde jsou toalety, nemusí být jen v nemocnicích a v nákupních centrech, ale třeba i ve vašem domě.

Funkce

Typografii můžeme brát také jako funkční prostředek, pokud budete mít například kavárnu, kde efektně můžete zdůraznit své logo, firmu, dát jídelníček. To všechno pomůže pro správnou funkci. Stejně tak vhodnou typografií můžete zdůraznit funkci určitého místa. Třeba nějak vtipně.