Možností přichází v úvahu hned několik. Vy si z nich můžete za adekvátní cenu vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat, a obstarat si tak doma příjemné, hřejivé teplo.

Pořiďte si krb či krbová kamna

Ačkoliv prapůvodní a tradiční, jsou krby a krbová kamna rovněž hudbou budoucnosti a stávají se čím dál tím oblíbenějšími. Plápolající oheň vykouzlí ve vaší domácnosti během podzimních či zimních večerů neopakovatelnou romantickou atmosféru. Když si s výběrem trochu pohrajete, můžou se tyto prostředky vytápění stát navíc atraktivním designovým doplňkem v moderní domácnosti a pastvou pro vaše oči.

Pokud se nedokážete rozhodnout, zda krb, či spíše krbová kamna, pomůžeme vám ujasnit si, v čem spočívají základní rozdíly:

Krby

  • Přináší do vašich domovů nezaměnitelnou atmosféru bezprostřední blízkosti ohně.
  • Mají otevřené topeniště s nižší účinností způsobenou otevřeným prostorem krbové komory.
  • Existuje zde riziko většího znečištění či přeskočení jiskry do interiéru.
  • Vhodnou alternativou můžou být i uzavřené krby s vložkou, u kterých se účinnost vytápění zvyšuje, a riziko naopak snižuje díky sklu, kterým je od zbytku místnosti oheň oddělen.
  • Krb si můžete nechat volně jen tak v prostoru nebo jej zabudovat přímo do stěny. Můžete se rozhodnout i pro atraktivní nadčasové řešení, kterým jsou krby prosklené.

Krbová kamna

  • Vyznačují se poměrně jednoduchou instalací.
  • Topeniště naleznete za prosklenými dvířky, díky čemuž se účinnost vytápění zvyšuje.
  • Na trhu existuje dnes již spousta moderních krbových vložek a kamen s výhodou regulovatelného výkonu.
  • Rozměry krbových kamen jsou menší než rozměry krbů.
  • Místo kvalitního kusového dřeva vám postačí i dřevěné či uhelné brikety.
  • Krbová kamna jsou většinou levnější záležitostí než samotné krby.

Elektrická krbová kamna

Pokud nechcete přitápět dřevem, možná vás budou lákat spíše elektrická krbová kamna v elegantním provedení. V případě, že se rozhodnete pro tuto alternativu, můžete se těšit například na dálkové ovládání, úrovně nastavení teploty, jednoduché zapojení do zásuvky a samozřejmě efekt reálného ohně, který umí vykouzlit.

Radiátory jsou ověřenou tradicí

Umožní vám pohodlné ovládaní a regulování vámi požadované teploty. Skvěle se hodí do jakéhokoliv interiéru, protože se vyrábí v mnoha velikostech, a snadno se tak přizpůsobí atypickým prostorům i těm nejmenším místnostem ve vašem hnízdečku. Na trhu seženete i spoustu vestavěných radiátorů či speciálních koupelnových radiátorů s anatomickým tvarováním.

Vaším skvělým pomocníkem se může stát olejový radiátor, který má sice menší rozměry, ale zato slušný výkon. Tento typ nespaluje olej. Olej pouze slouží jako akumulační prostor a je v něm ponořená elektrická topná spirála. Pokud radiátor zavěsíte na stěnu, může se stát permanentní součástí vašeho interiéru. V případě, že potřebujete střídavě přitápět ve více místnostech, vyřeší to za vás radiátory na kolečkách.

Zvolte ohřívače vzduchu či přímotopy

Ohřívače vzduchu jsou výkonné a můžete je bez problémů přemisťovat na libovolné místo v domě dle momentální potřeby. Život s nimi je nekomplikovaný a jednoduchý. Teplotu v místnosti se vám s jejich pomocí podaří zvýšit velice rychle a snadno a pak postačí ohřívač pouze vypnout a použít zas v případě potřeby. Levné ohřívače vzduchu, které se vám budou hodit v kterémkoliv z ročních období, pořídíte již v částce do dvou tisíc korun. Pokud dáváte přednost topení elektřinou, pak vaše cesta povede logicky k jednoduchým přímotopům, které sice spotřebují hodně proudu, ale na druhou stranu jsou skladné a lehce manipulovatelné. Jejich součástí jsou topné spirály, které odebírají proud a žhaví se.

Při nákupu sledujte technické parametry

Určitě to bude právě design, který vás při samotném nákupu na první pohled upoutá. Rozhodující je pak samozřejmě i cena. Sledujte ale také praktické aspekty vašeho nového kamaráda, který se během chladných večerů stane vaším pomocníkem v nesnázích. Ty nejdůležitější parametry jsou obvykle u výrobků online uváděné přímo na prodejních portálech.

  • příkon či výkon
  • použité materiály
  • schopnosti vytápění

Tam, kde do hry vstupuje oheň, nezapomínejte, že s ohněm neradno si hrát a že nebezpečí představují i zplodiny, které vznikají při spalování. Nechte tedy samotnou montáž a cenné rady na odbornících a myslete i na pravidelné kontroly, abyste se ujistili, že je s vaším přitápěním vše v pořádku a že vám ani vašim blízkým nehrozí žádné nebezpečí.

Malá rada na závěr

Teď máte k dispozici veškeré potřebné informace, takže vás zima určitě nezaskočí. Pokud ale přece jen, nezbývá, než si pořídit kvalitní šály, rukavice a čepice.