Začalo to vlastně v koupelnách. Tady se začaly prosazovat otopné žebříky, které buď byly napojeny přímo na otopný systém v domě, nebo častěji byly elektricky vyhřívané. Jejich funkce je dokonalá. Perfektně vyhřívají malé prostory koupelen, fungují jako sušáky ručníků a jejich regulace je velmi rychlá. Vizuální stránka však není nic moc. A tak začaly vznikat verze mnohem zajímavější – od nástřiku v barvách RAL až po designové perfektní kousky.

Z koupelny do obýváku

Designéři pak začali tyto své výrobky tlačit i mimo stěny koupelny. V současné době můžete koupit neskutečná otopná tělesa, která vypadají jako umělecká díla, nebo dokonce si je můžete nechat potisknout vlastním motivem, takže si z nich můžete nechat udělat rodinný portrét.

Technika se už taky neomezuje. Stejný model můžete mít jako teplovodní kus pro napojení do otopného systému, elektrický ohřívač nebo i jako infrazářič, který rozkmitává na dálku molekuly vody. To znamená, že ohřívá přímo tělo, nikoliv zbytečné kilogramy vzduchu.

Jak vybrat?

Pokud chcete vybírat, asi nejzákladnější otázkou je cena. Klasické bílé otopné žebříky dostanete za 1000 Kč, designové nástěnné radiátory mohou stát v desítkách tisíc korun.

Zároveň pak musíte plánovat radiátory podle toho, jaký systém chcete mít použitý. Máte vývod z centrálního otopného systému? Máte tam elektřinu?

Pak následuje otázka velikosti prostoru pro vytápění. Velký prostor potřebuje velký příkon. Ale zase třeba uzavřený prostor, jakým je koupelna, kde poteče teplá voda, která vzduch také ohřeje, není třeba vytápět na klasicky vypočítaný příkon, ale lze ho snížit, a tím snížit i náklady.

Podívejte se do naší velké fotogalerie a třeba dostanete nějakou inspiraci.