Běžně se setkáváme s modulovými pohovkami, kdy je sedací souprava sestavena z několika stejných dílů, které můžeme skládat, jak se nám zlíbí. Stejně tak známe nástěnné poličky nebo celé knihovny, které si sestavíme z jednotlivých dílů. Koupit je můžeme i v tradičních obchodech s nábytkem. Ale o něco vypracovanější jsou kusy od designérů.

Jeden kus k vybavení celého interiéru

Moduly jsou pro designéry výzvou k tomu, jak s jedním kusem nábytku vybavit celý interiér. Dobře zvolený závěsný box může posloužit jako police, knihovna, ale často také jako odkládací nebo konferenční stolek. Nástěnné systémy se mohou skládat z jednoho, ale i více typů, nebo chcete-li tvarově či funkčně odlišných boxů a polic. Základním kamenem může být např. sestava tří kusů. Je jen na vás, kolik těchto dílů zakoupíte a jakým způsobem je zavěsíte. V naší fotogalerii se můžete podívat například na židličky-etažér od Naoki Hirakoso, který slouží třeba jako stojan na květiny, a když přijde návštěva, sundáte květiny a stojan rozložíte na židličky nebo konferenční stolečky na jednohubky.

Tvary a uspořádání nábytku

Jednotlivé moduly můžete uspořádat v pravidelných liniích nebo sloupcích, schodovitě, v oddělených pásech nebo s trochou kreativity vytvoříte nepravidelnou mozaiku. Modulové policové systémy mají tu vlastnost, že dokážou stěnu efektivně rozčlenit. Samo násobení jednoho prvku dodá interiéru jedinečný charakter, který se stupňuje s opakováním vzoru v dalších místnostech. Ve výsledku tak lze v jednom bytě využít jeden modulový systém na více místech a vytvořit hned několik odlišných a hlavně pokaždé originálních řešení.

Snadná montáž

Modulový nábytek funguje na principu snadné a rychlé obměny. Jednotlivé kusy tedy musí být lehké a montáž na místo rychlá a snadná. Nábytek je nejčastěji vyroben z lehkého a tenkého dřeva, překližky nebo plastu. Jako propojovací materiál nejčastěji slouží šroubky a spojovací kolíky, ale také suché zipy. Nápomocné je i zpracování usnadňující zapadnutí jednotlivých dílů do sebe bez použití nářadí. Záleží jen na vaší fantazii a kreativitě.

Titulní foto: Extrémní případ modulového nábytku s příznačným jménem Matroshka