Ateliér Fala dostal zakázku na rekonstrukci bytu v Lisabonu, který byl mírně řečeno v žalostném stavu. Jeho 120 m2 bylo rozpříčkováno na celkem devět místností a místnůstek. Navíc v průběhu desetiletí se na něm vytvářely vrstvy rekonstrukce, oprav, úprav a různých přístavků, změn… Poznat nakonec, co je původní a co je upravené, bylo možné jen s pomocí plánů budovy.

Takže hlavním prvkem celé rekonstrukce bylo vybourání celé jedné poloviny bytu. Zůstaly jen nutné dva opěrné sloupy. Uprostřed pak vybudovali místo pro tři koupelny se záchodem. Jsou situovány v půloblouku, přistavěném k již existující zdi. Oblouk tak vévodí celému bytu a je předělem mezi kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Jasně definovaná typologie interiéru v bílé barvě je podpořena geometrickými výraznými prvky, jako je kuchyňská linka v černé barvě s výraznou modrobílou dlažbou. Modrá pak provází celý interiér v podobě okenic ve čtyřech různých odstínech. Ty staré byly již zšeřelé, takže je nahradily nové, ale vypadají ve své modré barvě velmi dobře.

Foto: Fernando Guerra / FG+SG