Molitan

Nejlevnější řešení, které ovšem nejméně vydrží a bohužel i nejhůř působí na tělo. Molitan by měl být na postelích minimálně kombinován s dalšími materiály, jako je líná pěna, vrstvy latexových či přírodních materiálů apod. Molitan by ovšem měl být speciálně upravený, protože klasický molitan nemá dostatečné vlastnosti na odvětrávání a hygienu.

Líná pěna

Líná pěna patří mezi moderní materiály, vyvinula ji v sedmdesátých letech NASA pro zmírnění svalového napětí astronautů při letech do vesmíru. Později se začala používat na výrobu matrací pro pacienty, kteří byli dlouhodobě upoutáni na lůžko, protože nezpůsobuje otlaky. „Matrace z líné pěny jsou vhodné pro lidi po operacích či pro starší lidi, protože zabraňují proleženinám. Z dlouhodobého hlediska však nejsou příliš vhodné pro denní používání, protože uzamykají tělo v lůžku a zabraňují jeho přirozenému pohybu během spánku a nedokážou ideálně odvádět nežádoucí vlhkost,“ varuje fyzioterapeut René Kacián. Ideálním kompromisem je svrchní podložka z líné pěny o výšce maximálně 3 cm. Za zvážení stojí také ekologické hledisko, matrace jsou vyrobené ze syntetických materiálů a těžko se v přírodě likvidují.

Pružiny

Na pružiny v matracích se často zapomíná, mohou za to špatné zkušenosti s klasickými pružinami používanými ve starých matracích. Dnes však nejlepší výrobci používají tzv. taštičkové pružiny: jedná se o malé pružinky uzavřené ve speciálních pouzdrech, které zaručují jejich uživatelům tzv. „nehlučnost“ pružin. Velmi důležitá je také technologie výroby taštičkových pružinek – ty nejkvalitnější mají konec „drátku“ stočený dovnitř, aby nedošlo ani po létech používání k perforaci konce pružinky ven z jádra matrace.

Navíc ty nejkvalitnější pružinky mají 2x teplotně upravenou ocel, což zajišťuje jejich dlouholetou životnost. Výhodou taštičkových pružin je dokonalé přizpůsobení tělu ležící osoby a zajištění optimální podpory páteře, dokonalého uvolnění kyčlí a kloubů a zajištění správného protitlaku. Poskytují tak tělu během spánku kýžený komfort a dokonalou prodyšnost lůžka. „Matrace s taštičkovými pružinami patří mezi nejlepší matrace na trhu, ideálně v kombinaci s přírodními materiály,“ radí Jakub Šoufek z firmy Johann Malle, která se zabývá výrobou matrací.

Futony

Jedná se o pevné matrace z přírodních materiálů, které pocházejí z Japonska. „V západní civilizaci si nacházejí stále větší oblibu, ale ne každému vyhovují, a to zejména kvůli jejich vysoké tvrdosti a umístění na podlahu. Mohou způsobovat otlaky páteře a kloubů,“ říká fyzioterapeut René Kacián. Na výrobu futonů se nejčastěji používá bavlna, vlna a přírodní kaučuk. Jejich výhodou je, že se minimálně 10 let neproleží a jsou zcela ekologické.

Přírodní materiály

Přírodní matrace se řadí mezi nejpřirozenější a nejvhodnější matrace na trhu z materiálů prověřených desítkami let. Tuhost matrací zajišťují pevnější materiály, jako je například kokosové či bambusové vlákno, měkkost naopak poskytuje bavlna či len. Nejlepší je více přírodních materiálů ve vrstvách, které zajistí matraci optimální tuhost, a tím kvalitní odpočinek.

Minimální počet vrstev v matraci je většinou pět, i v případě, že se jedná jen o dva použité materiály. „Oproti syntetickým matracím jsou přírodní materiály o něco těžší a je třeba se o ně starat a pravidelně je otáčet, čímž se zabraňuje proležení a zachování jejich unikátních vlastností. Odvděčí se za to ale téměř doživotní službou, přírodní matrace vydrží totiž až 20 a více let,“ říká Jakub Šoufek z Johann Malle.