V ložnici je ideální instalovat nepřímé centrální světlo, jehož úkolem je mimo jiné také osvětlovat celou místnost tak, abychom se v ní bezpečně a pohodlně pohybovali. Světlo se odráží od stěn nebo stropu, takže pokud jsme právě v posteli, tak nám nesvítí nepříjemně do očí, ale plynule je rozprostřeno po celém prostoru.

Vhodná jsou přisazená stropní svítidla, oblíbené jsou také nejrůznější typy lišt (agabekov, pásek LED diod ad.), které se instalují do podhledu. Jeho tvar a tedy i svit mohou kopírovat půdorys místnosti, nebo můžeme zvýraznit jen část místnosti (například nad lůžkem).

Doplňková svítidla volíme podle zařízení, chybět by neměly nástěnné, stolní ani stojací lampy. Při jejich volbě dopředu zvažte jejich umístění, abyste si domů nepřinesli pěkný, avšak nepotřebný solitér.

Abychom nezakopli

Praktická je lampa, kterou využíváme v noci, když potřebujeme vstát a nemáme k dispozici po ruce vypínač centrálního světla. Tehdy se světlo užívá jako orientační, proto nemusí poskytovat dostatečný svit. Posloužit mohou i typy postelí, které mají osvětlené čelo či rám, což splňuje i estetický prvek. Výsledek působí efektně a navodí dokonalou intimní atmosféru, nestačí však tam, kde jsme zvyklí si v posteli číst. Tehdy potřebujeme samostatnou lampu.

Malá, ale potřebná

Tip redakce

Místo běžného vypínače použijte ten stmívací. Snadným otočením plynule navolíte intenzitu světla v celém prostoru, což se může hodit. Přitom pořizovací cena se pohybuje v řádu několika stokorun.

Pro čtení v posteli vybíráme takové modely, u nichž můžeme nastavit směr světla, čímž docílíme toho, že vždy budeme mít osvětlenou požadovanou část textu, a přitom nebudeme rušit osobu spící vedle nás. Vhodné jsou všechny typy lamp s kloubem v rameni a otočnou hlavicí se stínítkem, zdroj osvětlení zajistí klasická žárovka 40 W. Oční lékaři nedoporučují halogenové žárovky ani zářivky. Barva světla má být co nejvíce podobná dennímu odstínu. Lampy se umisťují na noční stolek, přichytit je můžeme také na blízkou polici, k čelu postele, v některých případech může přijít vhod i stojací model.

Nezapomeňte

Vypínač centrálního světla instalujte jak u vchodových dveří, tak i u lůžka, a to tak, aby k němu měli snadný přístup všichni spáči. Buď uprostřed lůžka, nebo na každou stranu (je-li v ložnici dvoulůžko). Proč? Nemusíte vstát, jít zhasnout a následně se vracet potmě zpět do postele.