To, co bylo v domě dřív, známe ze starých baráků i z Čech, byť tohle je o značné kilometry dál. Historický dům v centru Madridu má svoje kouzlo, které ovšem několik desetiletí bez údržby téměř zcela smylo. Terasa u vstupu stále lákala k usednutí na lavičku a dvorek byl také romantický. Ovšem všechno už mělo dávno „propadlou dobu trvanlivosti“. I interiér. Jak můžete vidět z přiložených fotografií, opravdu nebylo o co stát.

Původní stav

Rekonstrukce, které se chopila trojice architektů Daniel Pérez, Felipe Araujo, Mario Vila z Egue & Seta, skončila minulý rok a zcela odstranila tu špinavou patinu. Nový interiér je moderní, ale ne tak, aby to trhalo oči. Naopak. Interiér byl zařízen citlivě nábytkem z výprodejů a antiků. Například kožená sedačka Rothschild, stůl v obývacím pokoji apod. Ty pak doplnily nové věci, ovšem korespondující s tímto stylem. Takže nová kuchyně od Dosde je sice bezchybně bílá, moderní, ale horní skříňky s čtvercovým prosklením hrají na historickou notu.

Po rekonstrukci

Stejně tak můžeme pokračovat pokoj po pokoji. Třeba taková koupelna vybavená moderní sanitou Roca, Zucchetti či Alape je doplněna volně stojící oblou vanou, opět ve starším stylu. Další koupelna u dětského pokoje se smaltovaným umyvadlem pro dva je kompletně obložená bílou mozaikou.

Interiér ale hlavně zaujme čistotou prostoru a velkorysými prostory pro knihy. V obývacím pokoji vládnou dvě velké knihovny a další velká i s čítárnou v zavěšené síti je v mezipatře pod střechou.

Tahle pohádka v Madridu tak má zase dobrý konec.