V samém srdci historického centra města Bordeaux je dům a v něm byl nevyužitý prostor. Hodně zvláštní prostor. Podlahová plocha byla 22,5 m2, zato výška přes dvě patra. Ovšem navíc z té plochy odebrané dva výběžky miniaturních koutků, kam se nevejde ani postel. Relativně prostor k ničemu.

Úkol pro kancelář Mickaël Martins Afonso & L'atelier miel hodně netradiční a hodně obtížný. Začali horizontálním přepažením prostoru. Vznikl tak dvoupatrový prostor o podlahové ploše 45 m2. Pak bylo zapotřebí vytvořit členění obou částí. Logické bylo posadit ložnici do prvního patra, zatímco obývací část do spodního. A tak vznikly velké dřevěné schody, pod nimiž je ohromná odkládací plocha včetně velkého výsuvného botníku.

Na druhé straně pak je také vysoký úložný prostor. Je to z části knihovna, z části skříň. Vespod pak jsou velké výsuvné kontejnery. Tato část také slouží jako jídelní stůl, protože tu je posuvná deska, která je jídelním stolem.

A co je v oněch apendixech? Ten u maličké kuchyňky slouží jako prádelna. Je tu pračka a sklápěcí věšák na prádlo. To tak nezabírá tak cenný prostor v tak malém bytě.

Ve druhém výběžku je zvláštní kout na odpočinek i práci. Deska stolu je protažena až sem a nahoře pak jsou naloženy úzké matrace, které dohromady dají příjemnou lenošku. Když se dají na stranu, odklopí se deska, vznikne pracovní kout. Jen přístup k němu je trochu složitější.

Horní patro s ložnicí pak má i koupelnu, kde ve výběžku je sprcha obložena mramorem. Druhý výběžek je pak perfektní šatnou.

Foto: Mickaël Martins Afonso