Nejčastějším používaným materiálem je bavlna, která však může mít různé označení podle způsobu tkaní vláken.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

Vlákna bavlny získávají lidé z bavlníku, který se pěstuje již několik tisíc let. Bavlna má mnoho odrůd a jejich kvalita je určována především délkou vláken – čím delší vlákno, tím lepší. Za nejkvalitnější bavlnu na světě je považována egyptská bavlna, která se díky přirozeně dlouhým vláknům vyznačuje extrémní savostí, úžasnou hebkostí a dlouhou životností. Hledáte-li nejkvalitnější a nejjemnější povlečení, mělo by být vyrobeno z egyptské bavlny.

Perkál Je jemná a hustá bavlněná tkanina utkaná v plátnové vazbě. Perkál je na omak měkký a příjemný.

Krep Nemusí se žehlit a navíc je cenově dostupný. Pro krep je charakteristická střídavě hladká a zvrásněná část v pravidelných pruzích, která zajišťuje nemačkavost tohoto materiálu.

Flanel K výrobě se používá hustě tkaná látka o vyšší gramáži. Látka je speciálně upravena ‚počesáním‘, čímž je dosaženo měkkosti a jemného vlasu na povrchu. Flanelové povlečení si zachovává všechny vlastnosti bavlny, navíc je také velmi hebké na dotek a vyznačuje se vysokou hřejivostí.

Damašek Bavlněný damašek je tkaný atlasovou vazbou. Atlasová vazba je rozpoznatelná pro svůj lesklý vzhled a ‚hedvábný‘ omak. Je většinou velmi hustá (nízké setkání) a málo odolná proti oděru.

Satén Vyrábí se z vysoce kvalitní bavlněné příze s jemným leskem na povrchu. Materiál je velmi pevný a také trvanlivý, často s nežehlivou úpravou. Pro posílení lesku a kvality materiálu je látka mercerizována (metráž prochází soustavou válců v chemické lázni – vlákna bavlny jsou plochá, během mercerizace se však zakulatí a tím vzniká lesk materiálu). Ložní povlečení ze saténu je velice hebké, měkké a také příjemné na dotek, v létě příjemně chladí, v zimě naopak rychle zahřeje.

Žerzej Je všeobecné označení pro lehké až středně těžké pleteniny. Výrobky mají měkký omak, dobře splývají, jsou nemačkavé, mírně roztažné a elastické. Bavlněný žerzej se díky své pružnosti používá hlavně pro napínací prostěradla.

Umělá vlákna

Dalším velmi oblíbeným materiálem je polyester ve formě tzv. mikrovlákna. Na omak připomíná hedvábí. Ložní povlečení z mikrovlákna je jemné a hebké, zároveň také stálobarevné. V létě chladí, a v zimě naopak udržuje tělesnou teplotu. Jeho údržba je velmi jednoduchá – velmi rychle schne a minimálně se mačká.

Polybavlna je název pro směsovou tkaninu s 35% podílem bavlny a 65% podílem polyesteru. Povlečení z polybavlny je lehčí, jemnější a také prodyšnější než čistá bavlna. Vzhledem k tomu se pyšní ceněnými vlastnostmi: rychle schne, minimálně se mačká, a proto ho není třeba žehlit. Další velkou výhodou je jeho cenová dostupnost.


CELÝ ČLÁNEK O LOŽNICÍCH A SPANÍ NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.