Grafik je single, a tak mu malý starý byt nevadí. A to starý zde platí i přesto, že jde o kompletně zrekonstruovaný byt. Vždyť základní myšlenkou byla recyklace. Velká část vybavení byla posbírána na stavbách, výprodejích, ve zbouraných domech. A zde znova použita.

Byt vypadá jako celkem velký, ale hodně prostoru mu ubírá terasa na jedné straně a balkon na druhé. Využitelný prostor je tak opravdu jen malý. Tak akorát pro jednoho grafika.

Rekonstrukce začala kompletním vybouráním vnitřních příček a pečlivým odstraněním všech nátěrů i podhledů. Tím se získal další prostor, vždyť třeba odstraněním podhledů se získalo dalších třicet centimetrů na výšku a k tomu byla odkryta unikátní vaflová konstrukce stropu, jejíž vnitřní výška přidává další prostor. A hlavně to vypadá naprosto unikátně.

Interiér je pak velmi barevný. A to, ať jde o vybavení, malby na stěnách, nebo obklady dřevem, jejichž původ je ve staré opuštěné budově nedaleko. Jejich vytržení, rozřezání na různobarevné desky a použití na obložení stěny je efektivnější než jakýkoli obraz.

Nebo se podívejme na jídelní kout. Víte, z čeho je jídelní stůl? Noha je z nerezu, ale deska je složena ze stavebních prken. A když už jsme u jídla – podívejte se na kuchyň. Úzká a ještě zahnutá, potažená fialovým omyvatelným polyesterem ostře kontrastuje s barovým ostrůvkem z recyklovaného trámoví a zábrany, jaké bývají například na autobusovém nádraží. Ta slouží jako lavice.

Navštivme ještě ložnici. Ta nádherná podlaha, jaká je tu položená, je složená z několika různých druhů dřevěných podlah. Byly to zbytky po pokládkách v jiných domech a bytech. Jen zlomky. Tady tyto různě široké i dlouhé díly složili dohromady, nalakovali a výsledek vypadá nádherně.

  • Název: Hegel Apartment
  • Autor: Arqmov Workshop
  • Lokace: Polanco, Mexico City, Mexiko
  • Foto: Rafael Gamo
  • Zdroj: Arqmov Workshop