V krásném činžovním domě v Pařížské ulici žije pět rodin. Zatímco v jednom bytě si vysoké stropy užívá otec s dětmi, v nejvyšším poschodí se výhledem z terasy kochá mladý pár designérů. O patro níž bydlí pár mužů, který má rád konzervativní interiéry, a podle toho také vypadá jejich byt. Na chodbách se potkávají s modelkou a podnikatelem z druhého patra a sem tam zastihnou i rodinu z prvního poschodí, která je věčně na cestách. Teď však odjeli všichni, dveře nechali otevřené. Vy máte až do 22. prosince možnost obsadit jejich domovy.

Projekt s názvem SQUAT iD23 je velmi jednoduchý. V každém z pěti pater vytvořilo pět různých architektonických ateliérů pět různých bytů pro pět různých rodin. Každý byt vás překvapí něčím jiným, ale jedno mají společné: nabídnou skvělý zážitek z interiéru se vším všudy.

Jsou mezi nimi zastoupeny ateliéry s lety zkušeností i mladí talenti, přičemž každý z nich má jiný rukopis. Vybavení pak zajistili naši partneři: třeba firma Stockist, Light Works a Bulb.

Ale teď už k vizualizacím, které se sice od finální podoby bytů mohou mírně lišit, základní idea je z nich však jasná. Největší podíl má na projektu ateliér I.D.Arch, který provedl celou renovaci i dispoziční řešení budovy. Zároveň vytvořil povrchy bytů a vestavěný nábytek ve třech posledních patrech domu. Byt ve čtvrtém patře pro umělce a kuchaře pak navrhl kompletně včetně interiéru (SQUAT iD23D). Na konceptu vybavení s ateliérem spolupracovala také designérka Monika Ciprová.

SQUAT iD23D

Na práci Ivany Dombkové a předem navržený nábytek i podlahy navázali ve třetím patře architekti z ateliéru SAD, který proslul mimo jiné výrobou designových hraček. Ty rozhodně v bytu SQUAT iD23C pro otce s dětmi nebudou chybět.

SQUAT iD23C

Na základu od I.D.Arch stavěla také architektka Lenka Míková, která v pátém patře vytvořila interiér SQUAT iD23E, jenž zahrnuje ikonické i současné produkty českého designu. Bydlí tu mladý architekt a designérka s dcerkou. Jejich byt je plný předmětů, které získali od svých známých: většinou rovněž designérů či umělců. Z terasy s krbem si užívají krásný výhled na Prahu.

SQUAT iD23E

Před byt, kde bylo dáno jen dispoziční řešení, byla postavena architektka Radka Valová se svým ateliérem OOOOX. Ve druhém patře navrhla pro modelku a podnikatele byt SQUAT iD23B, který je plný zlatých honosných prvků odkazujících na prestižní adresu. Rozbíjí je nicméně ostré geometrické tvary a surový beton.

SQUAT iD23B

Byt včetně nábytku a povrchů vytvořila v prvním patře i designérka Ivanka Kowalski, která zde představuje odkaz k pařížským interiérům (SQUAT iD23A). Do kontrastu staví tradiční a nové materiály, to vše v kombinaci s pastelovými barvami. Žije tu rodina s dvěma dětmi.

SQUAT iD23A

Byty se obsazují mnoha různými způsoby. Ráno se tu konají workshopy, nebo je možné byty pronajmout. Odpoledne pak budou patřit komentovaným prohlídkám, kdy návštěvníky budovou provedeme a odpovíme na vše, co je bude zajímat. Večer přijde čas na party: stačí prostor zarezervovat a uspořádat pro své zaměstnance či přátele jedinečnou akci ve squatu, který ještě určitě nezažili. SQUAT iD23 bude mít své dveře otevřené až do 22. prosince.

Foto: Dagmar Vyhnálková