Lampy a lustry jsou při zařizování interiéru zpravidla považovány za jakousi třešničku na dortu celého vybavení, patří také k předmětům, kterých si při vstupu všimneme jako prvních. Správné svítidlo se nám musí nejen líbit, protože je velmi důležitou dekorativní součástí interiéru, je však také velmi důležité znát i jeho technické možnosti, vhodnost použití, možný světelný zdroj. Osvětlení je dané přesnou normou, která definuje mnoho požadavků, mj. třeba rozložení jasu, intenzitu světla.

Světlo pro naši duševní pohodu

Světlo velice ovlivňuje naše psychické rozpoložení. Má být na pohled krásné a zajímavé, ale je třeba, aby také vyzařovalo příjemné světlo. Umělé osvětlení vnímáme pozitivně, když je teplé a měkké, s lehce nažloutlým nádechem (připomíná co nejvíce denní světlo). Je to pro nás nejvíce přirozené. Propojení bílého světla s modravým odstínem vyvolává pocit zimy, a to pro nás není v tomto zimním období dobré. Ideální je, když se nám podaří interiér rovnoměrně nasvítit velkým měkkým světlem v kombinaci s bodovým. Měkké světlo má široký záběr, rovnoměrně působí na celý interiér. Bodové světlo zase něco zdůrazňuje, vymezuje: část místnosti, zajímavý nábytek, obraz, schodiště. Nemusí být proto tak intenzivní, slouží pouze jako dekorace nebo k orientaci v prostoru.

Obývací pokoj potřebuje jiné světlo než kuchyně

V kuchyni je opravdu nutný hlavní zdroj světla, ale doplňkové světlo tvoří i osvícení pracovní plochy a kuchyňské linky. Zde často volíme bodové osvětlení nebo led světla. I nad jídelní stůl patří speciální svítidlo, které neoslňuje, ale rovnoměrně svítí na celou plochu, takže při stolování na vše vidíme.

A co ložnice a dětský pokoj?

Do pokojů, kde spíme, se často více než lustr využívají nástěnná světla nebo lampy, které lze natáčet podle potřeby. Svítidlo nad postelí nebo u křesla umístíme tak, aby kužel světla dopadal při čtení na stránky z boku nebo zpoza hlavy. Svítidlo má být hluboké a neprůhledné, abychom neviděli zdroj světla, který oči oslňuje.