Vánoce jsou pro nás často tím nejdůležitějším a nejkrásnějším svátkem. V mnoha domácnostech se u stolu sejde celá velká rodina a přátelé. Štědrovečerní večeře je zkrátka slavnost a my chceme, aby byla nezapomenutelná. A krásné prostředí k tomu patří. Stromeček, voňavé cukroví, dárky a na stole spousta dobrot. Aby se na něm pěkně vyjímaly, je potřeba věnovat výzdobě stolu trochu pozornosti. I z mála se dá vykouzlit mnoho a nemusíte být přímo bytoví designéři.

Co budete potřebovat?

Určitě nepodceňujte ubrus. Každý stůl s ním vypadá slavnostněji. Pokud zvolíte jednobarevný, můžete si pak pohrát se vzorovanými ubrousky a různými dekoracemi. Naopak vzorovaný ubrus bude lepší v kombinaci jednobarevných ubrousků a umírněnějších dekorací.

Vytáhněte ze skříně slavnostní nádobí. Přestaňte tvrdit, že se ještě bude hodit později. Teď je slavnostní okamžik a kdy jindy přijde vhodnější? Ideální je opět jednobarevné, ale pokud nemáte, nevadí. Hlavní je doladit jej celkově s ubrusem a ubrousky. Platí pravidlo, že by se na stůl neměly dávat více než dva talíře (tedy ideálně mělký a hluboký), dezertní talíř se podává zvlášť. Ale je možné přidat malý talířek na pečivo.

Příbory klademe samozřejmě od talíře směrem ven podle toho, jak je budeme potřebovat, tedy pokud máme předkrm (často příbor na předkrm je menší nebo vidlička má méně hrotů), pokládáme nejblíže k talíři příbor na hlavní jídlo, pak lžíci na polévku, příbor na předkrm. Dezertní vidlička či lžička leží napříč, za talířem.

Ze všeho nejdůležitější jsou dekorace doplňující celkový moment. Můžete zvolit přírodní materiály, jako jsou šišky, jablíčka, ořechy, větévky cesmíny či pámelníku se svítivě červenými bobulemi, větvičky ze stromku nebo jmelí. Naopak někteří lidé upřednostňují spíše luxusnější výzdobu, kterou tvoří křišťálové svícny, skleněné misky a skleničky (do nich můžete vložit barevné koule nebo kousky cukroví). Je to jen na vás, ale snažte se udržet celistvý styl, někdy příliš překombinovaný stůl působí spíše jako velký zmatek.