Z počátku je to místo ke hrám, ale s příchodem školy i místo pro první povinnosti. Bezpečné místo na nerušený spánek, ale také úložný prostor pro hračky, školní potřeby, potřeby pro zájmovou činnost, oblečení… Není toho málo, co musí tato místnost plnit.

Základní rozmístění nábytku a osvětlení

Je důležité si uvědomit, že se jedná o prostor, kde se „schází“ nejvíce funkčních zón -- místo na spaní, pracovní místo, prostor na hry a denní pobyt. Ty je důležité v rámci daného prostoru správně určit a udržet ve správných vzájemných proporcích, aby pokoj nepůsobil jako domácí šatna, či pracovna.

Pokoj by měl být nasvícen výkonným centrálním stropním světlem, které obsáhne celý prostor, hlavně pak zónu na hraní. Samostatně pak nesvětlujeme pracovní místo a u lůžka je dobré použít „atmosférové“ noční světlo.

Velikost a umístění lůžka

Potom, co děti odrostou dětské postýlce, je vhodné použít pro lůžko běžný rozměr, tedy 80--90x200 cm, při výšce cca 45 cm, pokud má přes den sloužit jako odpočivné místo, resp. místo k sezení.

Lůžko je dobré umístit do klidné části pokoje, u malých dětí tak, aby byla možná „kontrola“ ode dveří a nemuselo se v noci vstupovat do pokoje. Pro větší intimitu zóny na spaní je možné vytvořit zástěnu pomocí nábytku, ale nedoporučuje se úplně ji uzavírat nebo vymezovat z prostoru pokoje.

Pracovní místo, psací stůl

Doporučovaná velikost psacího stolu je 110 až 120 cm délky, při hloubce 60 cm. Výška by měla být stejná jako u „dospělého“ pracovního stolu, tedy 73--75 cm ve spojení s výškově stavitelnou židlí. Velmi důležité je správné nasvícení pracovní plochy, aby si děti při práci nestínily a stůl byl nasvícen v celé ploše.

V pokoji by měl být pracovní stůl umístěn tak, aby bylo možné mít při práci přímo či periferně přehled o prostoru.

Vyvýšené a patrové postele

Určitě je možné dětský pokoj vybavit vyvýšenou nebo patrovou postelí, někdy je to díky menší místnosti nezbytné, hlavně proto, že poskytuje možnost alternativního úložného prostoru. Je však potřeba dobře vážit i jistá negativa tohoto řešení -- méně pohodlné užívání vysokého lůžka, odpadá možná funkce odpočivného sezení přes den. Rozhodně je potřeba při výběru dbát na pevnost a spolehlivost konstrukce, tím spíš umožňuje-li užívání prostoru pod lůžkem.

Stylizace

U výrazné stylizace nábytku a vybavení (postele ve tvaru autíček, hradů pro princezny, pirátských lodí apod.) je potřeba si uvědomit, že z tohoto světa naše děti poměrně rychle vyrostou a musíme se smířit s dočasností tohoto řešení.

DesignŠkola radí

BARBARA VENTER V roce 2006 spolu se sestrou založila DesignŠkolu – místo pro skutečně profesionální průpravu interiérových designérů, za 8 let existence má její škola 400 absolventů, z nichž přibližně 50 již vede úspěšnou praxi. Ve své práci propaguje variantnost řešení a úzkou spolupráci s klienty. Při navrhování interiéru je pro ni nesmírně důležité vytvořit „příjemné místo pro život“. (barbara@designskola.cz)

JAROSLAV VÁVRA Více než 20 let se věnuje řešení interiérů na míru a vede úspěšnou praxi interiérového designéra, klade důraz na vztah s klientem a kvalitu provedení realizace. Od roku 2011 je kmenovým lektorem DesignŠkoly. (vavra.interiery@email.cz)

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.