Jak se však zorientovat v jednotlivých nátěrech? Klasické laky nejsou vhodné, protože na dřevě vytvářejí neprodyšnou vrstvu, která brání odpařování vlhkosti. Nátěr se pak působením proměnlivých teplot odlupuje a ztrácí svou ochrannou funkci.

Na dřevěné zahradní domky, ploty, dveře, okna a další plochy je nejlepší aplikovat moderní pružné lazury, případně krycí barvy na dřevo. Jsou k dispozici v silnovrstvém provedení pro dokonale suché dřevo (dveře, okna) i v tenkovrstvé variantě pro vlhčí a méně vyschlé dřevo, například ploty. U měkkého dřeva silného zhruba dva centimetry je nutno počítat s vysycháním zhruba rok, u tvrdého dřeva jsou to až dva roky.

Důležitý je také výběr odstínu lazury na dřevo. Bezbarvé lazury jsou určené zejména pro interiéry, protože dřevo neochrání před zešednutím a zčernáním. Velmi tmavé lazury zase časem způsobují náchylnost dřeva k praskání. Kompromisem jsou středně tmavé odstíny lazury, například ořech a dub.

Záleží i na podmínkách, v nichž se dřevo natírá. Podle odborníků je ideální dopoledne, protože barva stihne zaschnout díky vyšší teplotě a nižší vlhkosti. Oproti tomu odpolední a podvečerní hodiny, kdy je vyšší vlhkost vzduchu, nejsou pro lazurování dřeva vhodné. Rozdíl je i mezi nátěrem nových a starších dřevěných povrchů, které se musí důkladně připravit včetně odstranění starých barev.

Zjednodušte si nátěr dřeva použitím lazury a napouštědla 3v1

Na trhu je unikátní Primalex Lazura & Napouštědlo 3v1, který spojuje dekorativní účinky nátěru a díky obsahu aktivních biocidních látek zajišťuje také dokonalou prevenci proti povětrnostním vlivům, zamodrání dřeva, houbám a zejména proti dřevokaznému hmyzu. Samozřejmostí je odolnost vůči UV záření a rozmarům počasí.

Vybrat si můžete z deseti odstínů – cedr libanonský, borovice lesní, pinie středozemní, pinie antická, mahagon americký, dub letní, tis kanadský, kaštan planý, teak tmavý nebo ořech královský.