1. Na začátku stojí dobrý projekt

Koupelna a kuchyně bývají v domácnosti technicky nejnáročnější místnosti, a proto je třeba věnovat velkou pozornost dobrému návrhu, který vám může ušetřit nemálo starostí i peněz. Proto se vyplatí obrátit se na odborníky – architekta, koupelnové studio, realizační firmu, která má zkušenosti s pracemi v této oblasti. Minimálně je dobré poradit se, mnohá koupelnová studia nabízejí zdarma vizualizaci návrhů na počítači. Po konzultaci s odborníky si také spíše ujasníte celkový rozpočet – aby se nestalo, že vám v průběhu realizace (rekonstrukce) dojdou finance.

2. Používejte kvalitní materiály

Pokud se nevyznáte v oblasti koupelnového vybavení, dejte pozor na neznámé výrobce. Ne že by museli mít špatný výrobek, ale nemusí být kompatibilní s ostatními. Například k umyvadlu neznámého výrobce nemusejí vždy pasovat běžné typy sifonů, případně může být komplikovanější instalace vodovodní baterie. Rozhodně dejte přednost kvalitním materiálům, které jsou vysoce odolné vlhkému prostředí, mohou přijít do kontaktu s vodou a snesou pravidelnou údržbu čisticími prostředky.

Aktuálně jsou trendem umyvadla na desku. Pokud i vy máte zájem o toto řešení, dbejte na správný výběr materiálu desky, případně skříňky pod umyvadlo. Měli byste zvolit například vysokotlaké lamináty, lakované dýhy, corianové desky nebo speciální fólie, které se hodí do místností s vysokou vlhkostí a pro kontakt s vodou.

3. Zvolte dobře typ baterie

Ve snaze ušetřit lidé často dávají přednost no-name produktům neznámých výrobců. Vyplatit se nemusí ani volba výrobku z nižší kategorie – například vodovodní baterie s plastovou kartuší, která oproti keramické hůře odolává vodnímu kameni. Dále je při výběru vanové baterie důležité znát tlak vody. Pokud je nižší, raději sáhněte po mechanickém ovládání. Baterii umístěte tak, aby k ní byl snadný přístup i v případě potenciálních oprav. Obecně se doporučuje do čela vany nebo do nadezdívky.

4. Také splachovadlo hraje roli

Pokud máte v koupelně i toaletu, dejte pozor na výběr splachovacích modulů k toaletám a bidetům. Opět dobře zvolte vhodný typ. Existují dva – jeden pro tradiční mokré zdění, druhý pro zdění suché (sádrokarton). Také dobře promyslete, kam umístíte splachovací mechanismus včetně jeho výšky nad toaletou.

5. Zajistěte dobré odvětrání

Aby se v koupelně nehromadila vlhkost, je třeba zajistit její kvalitní odvětrání. Rozlišujeme tyto typy vhodného větráku: axiální a radiální. Ačkoliv mají oba stejný výkon, každý se hodí jinam. Axiální postačí do rodinných domů, čili obytných prostor s nižším počtem pater, pro odtah vzduchu na kratší vzdálenost. Do panelových a bytových domů se hodí ventilátory radiální (odvedou vzduch na delší vzdálenost, až na střechu).

6. Zvolte si praktické tvary sanity

U umyvadel, toalet i bidetů zvažte i jejich tvar a nemáte-li jasno, raději si konkrétní modely vyzkoušejte přímo v prodejně. Pamatujte, že design není vše, například hranatý tvar toalety/bidetu z čistě praktického hlediska nebývá při delším sezení příliš pohodlný.