Nakupujte matrace ve specializovaných prodejnách nebo tzv. studiích zdravého spaní, kde vám odborný personál lépe poradí než v hypermarketech. A než se definitivně rozhodnete, zajděte do několika obchodů a vyzkoušejte si různé typy, abyste našli skutečně tu pravou pro vás.

Ani tvrdá, ani měkká

V každém případě byste si měli matraci vyzkoušet, alespoň několik minut na ní poležet v poloze, ve které nejčastěji usínáte a také ve které spíte převážnou část noci. Ideální je, pokud vám dovolí půjčit si matraci domů a vyzkoušet si ji přes noc. Prodejců, kteří by tuto službu nabízeli, je ovšem jen minimum. Pro porovnání se rovněž vyplatí zkusit víc typů.

Matrace by měla mít bodovou elasticitu. To znamená, že by se měla prohýbat jen v místě, kde se na ni zatlačí. Když si na ni lehnete, měli byste se cítit pohodlně a uvolněně. Dobrá matrace se přizpůsobí vašemu tělu, což znamená, že vás nesmí nikde tlačit. A páteř musí být v rovině, což se nejlépe pozná v poloze na boku.

Když ležíte na zádech, bederní oblast se oproti ostatním částem těla nesmí propadat. To by znamenalo, že matrace je příliš měkká. Matrace mají stupně tvrdosti od jedné do pěti. Ortopedi většinou doporučují ty od stupně tři nahoru, tedy spíše tvrdší.

7 zón pro kvalitní spánek

Matrace mají po své délce tři až sedm různě pevných zón. Tělo totiž zatěžuje každou část matrace jinak. Největší tlak je v bederní oblasti, směrem ke krajům slábne. Zóny na matracích jsou tedy rozděleny podle intenzity zatížení a tak, aby splňovaly optimální rozložení zatížení svého uživatele. Matrace jsou k dostání rovněž v různých tloušťkách, které souvisejí s použitými materiály. Není možné a ani správné proto říct, že například vysoké matrace jsou lepší než ty nízké.

Jaký materiál vybrat?

Nejnovějším hitem se staly matrace z viscoelastické polyuretanové, takzvané líné, pěny. Tento materiál totiž mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku těla uživatele. To znamená, že matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne, tělu ustupuje, čímž dochází k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a skvělému přizpůsobení křivkám lidského těla. Díky efektu takzvaného pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak a nedochází k narušení krevního oběhu. Svaly jsou během spánku naprosto uvolněné, takže ráno vstáváme více odpočatí a také bez bolavých zad.

Další možností jsou studené pěny, označované jako HR z anglického High Resilience, tedy vysoce pružný, elastický. Jak napovídá již název, tento materiál se dokáže pružně přizpůsobit lidskému tělu. Zároveň však vyniká pevností a tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím. Navíc má studená pěna výbornou prodyšnost, optimálně odvádí teplo a omezuje tím výskyt roztočů v matracích.

Stále oblíbený latex

Latexové matrace jsou vyráběny ze směsí syntetického a přírodního latexu – kaučuku. Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější. Latexové matrace mají velmi silnou bodovou elasticitu, takže se dobře přizpůsobují křivkám lidského těla.

Tyto ortopedické vlastnosti latexových matrací ale budou fungovat pouze v kombinaci s vhodným lamelovým roštem. V současné době se používají k výrobě latexových matrací modernější verze tohoto materiálu, jako jsou viscoelastická pěnová pryž nebo vícehustotní pěnová pryž.

Jak fungují sendvičové matrace?

Sendvičové matrace se skládají z několika vrstev z odlišných materiálů nebo z několika vrstev stejného materiálu o různé objemové hmotnosti. Většinou se k výrobě sendvičových matrací používá polyuretanová pěna neboli PUR pěna, a to studená nebo líná pěna, a kokosové vlákno spojené latexem, čímž vzniká takzvaná kokosovláknitá deska. Tyto matrace vynikají především svou tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím. Navíc získaly svou oblibu i díky zajímavé kombinaci materiálů, umožňující zvolit si tvrdší či měkčí stranu matrace, a možnosti vybrat si z různých cenových variant.

Pružinové matrace nezavrhujme

A pak jsou zde ještě pružinové a taštičkové matrace. Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. Rozdíl je ale v tom, že u těch taštičkových jsou jednotlivé pružiny zašity do textilních sáčků – „taštiček“, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla, a optimálně tak rozložit jeho hmotnost. Klasické pružinové matrace se ale přesto hodí spíš jen pro příležitostné spaní. Pro každodenní použití je určitě lepší taštičková varianta.