Podle vědeckých studií se odhaduje, že lidé jsou schopni rozeznat přes sedm milionů barevných odstínů. Pro necelých osm tisíc z nich existuje název. Ale ať už malujete kuchyň lososově, nebo meruňkově oranžovou a ložnici vanilkově, nebo citronově žlutou, důležité je, abyste se v nich cítili dobře. Takže na co byste si měli dát pozor?

Dodržujte tři základní zásady

Platí, že byste měli v každé místnosti volit maximálně dvě základní barvy a pracovat s jejich odstíny a kombinacemi. Tři barvy je možné zvolit u větších místností, pak ale zase dbejte na to, aby vám s nimi ladil i nábytek a ostatní vybavení. Například zvolíte-li tři barvy do dětského pokoje, pak je vhodné, aby i nábytek, koberce, osvětlení atd. byly ve stejných barevných tónech.

Do velkých prosvětlených místností si můžete dovolit použít tmavé barvy nebo i výrazné odstíny, naopak menší a tmavší pokoje vyžadují světlé barvy a jemné odstíny, neboť tak opticky docílíte jejich prosvětlení. U výrazných barev je velmi zajímavé a efektní, pokud například vymalujete pokoj bíle a tuto barvu použijete jen na jednu stěnu.

Strop je dobré speciálně v malých místnostech ponechat bílý, barva jej totiž opticky snižuje, takže byste se v místnosti mohli cítit, jako by na vás strop padal. V menších prostorech je dobré na stěnách u stropu ponechat ještě bílou lištu, například o šířce 10 centimetrů, což místnost opticky zvýší.

Kam s jakou barvou?

Bílá

Odděluje ostatní barevné skupiny od sebe neutrální plochou, oživuje a člení. Místnosti vypadají světlejší, opticky větší a vzdušnější. Hodí se nejen pro skladovací prostory a šatny, ale i jako druhá či třetí základní barva do každé místnosti.

Červená

Je vhodná na menší plochy (například jednu stěnu) v moderních interiérech, speciálně do obývacích pokojů či kuchyní. Velké plochy a syté odstíny mohou vyvolávat úzkost až agresivitu a rychle unavit oči. Odborníci ji nedoporučují do ložnice nebo dětského pokoje, ale jsou lidé, kterým tato barva v ložnici nadmíru vyhovuje.

Oranžová

Optimistická barva, která působí dominantně až okázale, ale přitom ne tak agresivně jako například červená. Zateplí a rozjasní tmavé místnosti. Použijte ji do tmavých pokojů, jídelen a společenských místností. Výborně se hodí do kuchyně, protože podvědomě zvyšuje chuť k jídlu. Jemnější odstíny jsou vhodné i do dětského pokoje.

Žlutá

Je to barva, která zateplí byt, pomáhá odstranit únavu, vyvolává chuť k jídlu a stimuluje myšlení. Hodí se do kuchyně, jídelny, pracovny, dětských pokojů, do prostor s malým množstvím slunečního svitu nebo na severní stranu bytu.

Zelená

Uklidňuje a pomáhá relaxovat. Jako jedna ze studených barev se hodí do ložnic, pracoven a místností určených k odpočinku. Žlutozelené tóny vyvolávají pocity svěžesti a lehkosti, tóny do modra působí chladně. Nicméně ji můžete použít pro každou místnost.

Modrá až fialová

Sytě modrá na větší ploše působí těžce. Vhodné jsou kombinace modré s bílou a například ještě s oranžovou - prostor působí svěže a vytváří klidnou atmosféru. Modrá se hodí do ložnic, koupelen a pracoven. Modrofialová až fialová je vhodná pro slavnostní interiéry. Světle modrá je oblíbenou barvou do chlapeckých pokojů, kde se zelenou či oranžovou a bílou působí velmi příjemně a svěže.

Růžová

Rozšiřuje prostor a působí svěžím dojmem. Zklidňuje emoce, a proto se hodí do koupelen a do ložnic. Je to také barva holčičích pokojů, zejména v kombinaci s fialovou nebo modrou a bílou působí velmi čistě.

Černá a tmavé odstíny

Vyvarujte se jich - opticky zmenšují prostor a neodráží světlo. Hodí se na dekorační prvky, jako jsou polštáře a jednotlivé kusy sedacího nábytku. Jsou však lidé, pro které je černá barvou luxusu a rádi ji v místnostech využívají.