Bílá kuchyňská linka? Bílé skříňky v koupelně? Bílá ložnice? Proč? Vždyť všude může hrát barva. Nemusí být křiklavá jak reklama na lentilky. Tlumené barvy v kombinaci s nějakým vzorem mohou z prostoru vytáhnout to nejlepší, co v něm je. Pojďme se podívat na několik příkladů.

Ložnice:

Zkuste si vymalovat v ložnici jinou barvou než bílou. Zkuste tlumené tóny a třeba i opravdu hodně tmavé. Vždyť ložnice nemusí být bílá. V ní trávíte čas hlavně večer a v noci, kdy stažené barevné schéma pomůže i při usnutí. A nebojte se ani experimentovat s více barvami. Podívejte se na obrázek, jak zajímavě vypadá tenhle přísně geometrický vzor, který si bere za příklad rozměr čela postele.

Nebo máte rádi vzory? Nějaký obrázek, malbu, grafiku? A co takhle to rozšířit i na nábytek? K ozdobení nábytkových dvířek a dveří lze využít jakékoliv dekory, třeba i vaši vlastní grafiku květin. Dnes už existuje třeba technologie digitálního tisku Overface, která zaručí neuvadající vzhled jakéhokoli vzoru, který si navrhnete.

Netroufáte si na návrh nějakého vzoru? A přesto máte rádi třeba přírodu, květiny, ptáčky? Co takhle zajímavou tapetu? Na trhu je ohromná nabídka. Nemusíte chodit jen to hobbymarketů. Zkuste se rozhlédnout po internetu. Třeba anglické tapety Moona design jsou prvotřídní kvality a nabízejí tak úžasné vzory, jako je třeba ten na obrázku.

Kuchyně:

Když už použijete v kuchyni bílou kuchyňskou linku, co ji takhle doplnit něčím výraznějším? Třeba obložte stěnu zajímavým obkladem. Rako má v nabídce řadu Majolika, která se vrací ke starým dobrým vzorům. Kombinace reliéfního výlisku a reaktivního inkoustu, který se „propadá“ do spáry, tvoří perfektní iluzi klasické mozaiky.

Nebo zkuste sklo. Celoskleněné obklady Grafosklo dokážou opět nabídnout jakýkoli vzor, který si vymyslíte, barvu v celém spektru RAL… Jen tu je problém v tom, že všechno musí být přesně naměřeno a připraveno už před instalací skla. Třeba zásuvky musí být na svém místě a přesně naměřeny, protože do skla už díra na místě udělat nejde.

A co dřevo? Nechcete se mu vyhnout, a přitom máte požadavek na moderní kuchyni? Vždyť i dřevo může vypadat moderně. Jen se nesnažte dělat z dvířek barokní portály, nesnažte se dělat z horních skříněk vitríny a z kuchyně roubenku. Takhle vypadá moderní design ve dřevě. Samozřejmě, že můžete hledat nějakou zlatou střední cestu. Ale to je už na vás.

Ostatní:

Jak vidíte, nemusíte se bát barev. I v ostatních místnostech, jako je koupelna, chodba… A co ta zabydlenost? Zajímejte se i o zdánlivě tradiční věci, jako jsou dveře, okna apod. Jednoduchý příklad. Dřevěné dekory dveří mají většinou svislou orientaci textury. Jenže co takhle ji dát napříč? A k tomu vybírat z různých odstínů, vždyť třeba Sapeli nabízí neskutečných 51 odstínů moření jen dubové dýhy!

A když použijete barvy méně výrazné, pomozte si jen s malými výraznými kousky a doplňky. Výraznější kontrastní barvy extrémně pomohou a není to tak nákladné a lze to měnit třeba každý rok. A platí to i obráceně, takže k výrazné stěně tlumené doplňky a vše podtrhnete dvojnásob, jak správný výsledek v rovnici. Inspirujte se: