Pomocníci v kuchyni: 1. Podle čeho vybrat ledničku?

lednička

Autor:

Zdroj: Shutterstock.com

Také stavíte nebo rekonstruujete novou kuchyň, nebo vám jen „odešly“ staré spotřebiče a potřebujete je vyměnit za lepší? V našem miniseriálu si povíme, podle jakých kritérií si vybírat spotřebiče, bez kterých se v kuchyni neobejdeme: ledničku, myčku, varnou desku a troubu.

Bez ledničky prostě v kuchyni fungovat nemůžete, to dá rozum, ale jak vybrat tu pravou? Co to je akumulační doba, nulová zóna, jaký je rozdíl mezi klimatickou a energetickou třídou? Poradíme vám!

Co je klimatická třída?

Je to jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru chladničky. Jiné požadavky budete mít na chladničku do kuchyně, kde je celoročně stálá teplota, než na přístroj na chatu, kde se teploty často mění. Ledničky a mrazničky rozdělujeme do čtyř klimatických tříd podle teploty místnosti, ve které budou stát.

**SN – teplota okolí +10 až +32 °C

N – teplota okolí +16 až +32 °C

ST – teplota okolí +18 až +38 °C

T – teplota okolí +18 až +43 °C**

Většina přístrojů je zařazena do několika klimatických tříd zároveň, což znamená, že budou správně fungovat při teplotách odpovídajících rozpětí všech tříd. Například kupujete-li ledničku, která bude stát v chladné spíži nebo sklepě, měla by být ze třídy SN (tedy od 10 °C), horní hranice není důležitá.

Je třeba si uvědomit, že pokud přístroj nemá optimální podmínky pro svůj provoz, bude to mít vliv na jeho funkčnost a také na zvýšenou spotřebu energie.

Jak zvolit energetickou třídu?

Energetický štítek

Zdroj: archiv firem

Od energetické třídy se odvíjí roční spotřeba energie. Na energetických štítcích je samozřejmě pouze orientační, protože vychází z nereálných podmínek (lednička je neustále zavřená, je však potřeba počítat s otevíráním dvířek, ukládáním potravin po nákupu atd.). Samozřejmě nejlépe vychází spotřebiče ze třídy A+++, avšak bývají i nejdražší. Nicméně pro běžnou spotřebu jsou vhodné všechny spotřebiče ze tříd A++ nebo A+.

Je důležitý počet kompresorů, nebo termostatů?

Pro praktické používání kombinované chladničky není příliš důležité, kolik má přístroj kompresorů. Na našem trhu najdete chladničky s jedním až třemi kompresory. U spotřebičů se třemi kompresory slouží ten třetí pro separátní nastavení teploty v tzv. nulové zóně, která je určena k uchovávání choulostivých potravin, jako je čerstvé maso nebo ryby (výrobci ji nazývají například BioFresh, CoolSelect a podobně). Mnohem důležitější je, zda má kombinovaná chladnička dva termostaty, tedy zda umožňuje nezávislé a přesnější nastavení teploty v chladicí a mrazicí části. I když většina chladniček s dvěma termostaty má zároveň dva kompresory, některé mají jen jeden. Takže při výběru dbejte spíš na to, kolik termostatů přístroj má, případně zda je pro vás důležitá speciální přihrádka – nulová zóna.

Víte, co znamená...

6. smysl ledničky? 6. smyslem se označuje senzorová technologie, která ovlivňuje výkon kompresorů tak, aby byly zachovány ideální teplotní podmínky pro uchování potravin. Tato technologie prodlužuje jejich čerstvost a trvanlivost.

Akumulační doba? Akumulační doba chladničky znamená, že po stanovenou dobu zůstanou potraviny zmrazené i po výpadku proudu.

Alarm otevřených dveří? Alarm otevřených dveří je praktická funkce, která pomáhá udržovat optimální teplotu uvnitř chladničky. Pokud dveře zůstanou omylem otevřené, například během večírku, chladnička vás na to upozorní. Tato funkce přispívá k efektivnější cirkulaci vzduchu a úspoře energie.

Bez námrazy to jde lépe

Doporučujeme vybírat modely s beznámrazovým systémem jak v chladicí, tak mrazicí části, protože tím odpadá nutnost vnitřní prostory pravidelně odmrazovat. Tyto systémy se většinou nazývají No Frost, v poslední době se objevují také názvy Low Frost nebo Smart Frost. Pokud byste chladničku i mrazničku pravidelně neodmrazovali, projeví se to horším fungováním a vyšší spotřebou energie.

Důležité jsou i rozměry

Pokud kupujete kombinovanou chladničku podle rozměrů, počítejte s tím, že pro správné fungování je třeba kolem ní nechat pár centimetrů prostoru kvůli cirkulaci vzduchu. Po stranách je to většinou jen pár centimetrů, ale nad ní to může být pět nebo deset centimetrů. Doporučené odstupy najdete většinou v návodu použití přístroje. Pokud se jimi nebudete řídit, počítejte s navýšením spotřeby. Nenechte se zlákat velkým objemem chladicího nebo mrazicího prostoru. Výrobci při uvádění objemu často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky, které výsledný objem snižují.

Komentáře

Načítám komentáře...