Oprášeno

Nedávno jsme byli pozváni do netradiční… netradičního… Vlastně ani nevíme, jak Oprášeno nazvat, jak k němu přistoupit. Je to tak trochu jiná kavárna, kde vám naservírují lahodný nápoj třeba do postříbřeného setu od německé značky H. A. Jürst & Co (20. léta), limonádu nalijí do sklenic bratří Podbirů (40. léta), usadí vás ke stolečku ve stylu Art Deco, do křesel z ohýbaného bukového dřeva. Pohoda ozářená klasickými lampami, kovovými lustry je dokonalá.

Oprášeno vyhledává staré zašlé věci, dává jim díky opravdovým odborníkům nový život, aniž by z nich dělali přeleštěné kousky. Mají stále svou historickou patinu. Ale o to jsou dokonalejší. A když se lidem zalíbí sklenička, konvička, křesílko nebo i ten lustr, mohou si je také koupit.

Oprášeno tedy není kavárna, není to ani antik, není to klasický obchod, není to restaurátorská dílna. Je to všechno dohromady. Je to nádherné místo plné klidu v hektickém Karlíně, kde tu pohodu a klid si můžete odnést s sebou.

Living Showroom

Hodně zajímavý je i koncept, kdy se prostě ubytujete v bytě, kde je vše zařízeno architektem, specialisty na nábytek, elektroniku, obklady, sanitu… Klasický bed & breakfast. Vše si osaháte, zjistíte, co se vám líbí, co jsou nápady dobré, co byste doma nechtěli. Prostě nasajete atmosféru a nápady a ty pak můžete aplikovat ve svém bytě. Jeden takový byt je v Jakubské ulici v Praze, další v Lidické nebo Běhounské ulici v Brně. Oba jsou od studia Adam Rujbr Architects.

Pařížská 23

Trochu jiný koncept byl představen v Pařížské 23. Luxusní dům přestavěný na luxusní bytové jednotky byl architekty navrhnut a vybaven. Lidé tu normálně bydlí, žijí se svými rodinami. Na konci roku 2016 se otevřely všechny byty veřejnosti. Lidé si mohli projít všemi byty, dostat odborný výklad od designérů a dokonce se tu mohly pořádat i akce, workshopy, party. A přitom se inspirovat. Bude to pokračovat? Možná zase někdy ano.