Vaření je pro většinu domácností důležitou každodenní záležitostí, proto je opravdu potřeba dobře si rozmyslet, jakou varnou desku vybrat, abyste s ní byli spokojeni. Na trhu jsou k mání desky s plynovými nebo elektrickými plotýnkami, sklokeramické a indukční desky. Tak podle čeho se rozhodnout?

Plynové varné desky

Mnoho lidí stále nedá dopustit na plynové varné desky. Je to zejména kvůli rychlosti a přesnosti, s jakými můžete regulovat plamen, skvělé výhřevnosti a roli hraje samozřejmě i cena, neboť plyn je stále levnější než elektřina. Nevýhodou samozřejmě je, že hrozí větší riziko popálení, hořáky se samy nevypnou, když z nich odstraníte hrnce, a během vaření dochází při spalování k produkci oxidu uhličitého.

Při výběru plynové varné desky vás jistě potěší, že můžete vybírat z mnoha druhů designu a materiálů. Dřívější smalt stále více vytlačuje nerez či sklo. Kromě materiálu můžeme základní desku vybírat i podle velikosti, tvaru, množství hořáků (v nabídce jsou desky s dvěma, čtyřmi, či dokonce šesti hořáky), uspořádání hořáků, míry zapuštění do pracovní plochy i podle umístění a typu ovládacích tlačítek základní desky.

Na trhu jsou dostupné kromě obvyklých 60 cm širokých desek i desky v šířce 30, 45 či 90 cm. Vybírat můžete jak z vestavěných, tak kombinovaných spotřebičů.

Při výběru je velmi důležité zaměřit se na volbu mřížek u hořáků. Právě na mřížkách záleží, jak stabilně na nich budou hrnce stát. Na trhu jsou dostupné i plynové desky s mřížkami, jež jsou uzpůsobeny mimo jiné pro ochranu dětí před plamenem.

Elektrické varné desky

V současnosti existují na trhu tři typy elektrických desek, a to s litinovými plotýnkami, sklokeramické a indukční varné desky. Elektrické varné desky jsou obecně vnímány jako bezpečnější, lépe udržovatelné, na druhou stranu jejich provoz bývá dražší a pořizovací cena vyšší než u plynových desek.

Sklokeramické desky jsou vlastně praktičtějším a funkčnějším nahrazením litinových plotýnek, kde ohřev pracuje na principu elektrického odporu. U litinových plotýnek mohlo vlivem nerovnosti povrchu docházet ke ztrátám tepelné energie. To je u sklokeramických desek eliminováno jednolitým povrchem. Sklokeramické desky se vyznačují kromě rychlého ohřevu i vysokou bezpečností, snadnou údržbou a nápaditým designem.

Indukční desky pracují na odlišném principu ohřevu – teplo vycházející z desky ve formě magnetických vibrací zahřívá přímo dno kovové nádoby, a zbylá plocha tak zůstává stále chladná. Tento způsob je díky takřka nulovým tepelným ztrátám jedním z energeticky nejméně náročnějších.

Nevýhodou indukčních desek je jejich vysoká pořizovací cena a kromě toho potřebujete mít speciální nádobí, které musí obsahovat železo. Výhodou je, že indukční desky nabízejí mnoho různých funkcí, od bezpečnostních dětských pojistek, přes časování, automatický náběh teploty, funkci snadného čištění, funkce rozpoznávání velikosti nádobí, automatického nastavení a mnohé další, až po automatické vypínání.

Při konečném výběru varné desky proto zvažte, jaké máte finanční možnosti, jaké bude umístění desky a připojení ke zdroji (elektřina nebo plyn), jak často a pro kolik lidí budete vařit, kolik času chcete trávit údržbou spotřebiče, a pak již stačí vyrazit nakupovat.