Ať už se rozhodneme pro typizovaný nábytek zakoupený v některém z obchodů, nebo na zakázku vyrobenou originální knihovnu, uvědomme si, že máme v rukou možnost vytvořit zajímavý doplněk či dominantu celé místnosti. Můžeme si v pokoji vybudovat čtenářský koutek, můžeme celou jednu stěnu (nebo i několik stěn) zakrýt policemi a poličkami plnými knih, a vytvořit tak impozantní výzdobu, nebo můžeme minimalisticky vybrat zajímavé atypické police, které budou tvořit originální tvar na jedné stěně.

Dvakrát měř, jednou kupuj

Velikost knihovny, její tvar, množství polic a další parametry by měly odpovídat množství knih, které chceme v knihovně mít. Pokud patříme mezi náruživé čtenáře a knihy pravidelně dokupujeme, měla by velikost knihovny odpovídat dvojnásobnému množství knih, než máme dosud, nebo by měla být řešena tak, aby ji bylo možno rozšiřovat. Z toho důvodu jsou vhodné stavebnicové systémy, které se dají postupně dokupovat či nastavovat.

Velikost je důležitá

Pro milovníky knih také spíše připadá v úvahu knihovna „od podlahy ke stropu“, tedy velký nábytek pokrývající celou stěnu. Knihy se v něm budou skvěle vyjímat a zároveň nebude hrozit nedostatek místa pro další nakupované knížky. Taková knihovna má rovněž tu výhodu, že nezabírá nikde místo a „nepřekáží“, pouze fakticky zmenšuje obytnou plochu místnosti.

Naopak ti z nás, kteří knihy doma nehromadí, mohou dát přednost menším policovým systémům, různým atypům nebo kusové knihovně, které vytvoří v místnosti zajímavý doplněk a dají vyniknout nejen knížkám, ale i různým dekorativním prvkům, kterými můžeme poličky doplnit.

Každý kus je originál

Zakázkově vyrobená knihovna samozřejmě nemůže cenou konkurovat běžně dostupnému sektorovému nábytku, který je sériově vyráběn, ale na druhou stranu si můžeme být jisti, že budeme mít doma opravdu originální kousek nábytku. A nejen to. Budeme mít doma přesně takovou knihovnu, jakou si přejeme, včetně barev, materiálu, rozměrů a povrchové úpravy.

Při zadávání zakázky je důležité informovat se u prodejce na veškeré detaily, které u sektorového nábytku vidíme již od začátku: konstrukční řešení uchycení vodorovných, horizontálních dílů (polic) do kotevních částí, tedy např. do stěn – boků knihoven, nebo také např. pomocí hmoždinek a nástěnných konzol do zdi, nebo například nosnost polic a celé knihovny. U zakázkové výroby se doporučuje vytvořit dodatek ke smlouvě, který bude její nedílnou součástí a ve kterém bude jasně popsán materiál (dřevo, případné kovové části), povrchová úprava, konstrukční řešení spojů a tzv. prohlášení o shodě, což znamená, že budoucí výrobek dokáže sloužit tomu, pro co je určen.