Japonsko inspirovalo Evropany již od konce 19. století, kdy vznikaly tzv. žaponérie. Jednalo se o exotickou módu, která napodobovala japonské a vůbec asijské prvky.

Jak vypadají japonské interiéry

Japonský interiér si s ničím nespletete, je specifický a absolutně tradiční. Vyniká jednoduchostí, a to jak barevnou, tak dekorativní, kontrastem přímek černých lemů tatami a žluto-béžově měkkou plochou. Interiéry jsou od sebe oddělovány prostými sloupy a posuvnými stěnami z ručního papíru, které jsou zasazeny do dřevěných rámů.

Jak se spí na tatami

Tatami jsou využívány pro svou univerzálnost. Můžete po nich chodit, sedět na nich i spát. Pro představu laika tatami má rozměr jako žíněnka, umožňuje tedy posezení dvěma lidem nebo prostor pro jednoho ležícího. Tatami nejde srolovat, její povrch je tvořen pevně spleteným rákosím a vnitřek navázanými stébly slámy. Při spaní se na tatami pokládá tzv. futon, ve kterém se spí. Japonci tvrdí, že spaní na tatami je mnohem zdravější než v normální posteli. Na našem trhu seženete i další varianty těchto rohoží.

Tatami jsou také velmi populární při japonských bojových uměních, kde na nich sportovci trénují místo na klasických žíněnkách.

Neodmyslitelná čajová kultura

Když se řekne Japonsko a japonská kultura, mnoho lidí si představí malý stoleček, na něm půvabnou keramickou konvičku s čajem a šálky v podobě malých mističek. U stolečku na zemi sedí lidé se zkříženýma nohama a popíjejí z misek čaj. Ano, čajový rituál k japonské kultuře neodmyslitelně patří. Dává lidem prostor pro nezbytnou sebereflexi. Pití čaje je obřadný rituál, který pomáhá očistit jednotlivé smysly, rozvíjí cit pro krásu a umění jednoduchého života. Odvádí od závislosti na pomíjivých světských požitcích, slávě, bohatství.

Jaké materiály a dekorace se hodí?

Základním materiálem, ze kterého se nejen staví, ale také vyrábí veškerý nábytek a většina užitných či dekorativních předmětů, je dřevo, případně ještě bambus. Dřevo bývá jednoduché, často neopracované, na sloupky se používá kulatina. Dále se využívá bambus, hlína a ruční papír. Dřevěnému interiéru sluší dřevěný nábytek, u něhož se ctí přírodní vzhled, nebo se moří tmavými odstíny, černě nebo červeně. Černá a červená bývá v interiéru doplněna bílou, někdy však i zlatou.

Pravé japonské interiéry se vyznačují naprostým minimem dekorací. Pokud už nějaká výzdoba v domě je, pak má často podobu symbolů. Typické je velké množství pravoúhlých ploch, které se za sebou skládají, a vytvářejí tak zajímavé obrazy.

Za naprosto typickou, stěny krášlící dekoraci je považováno kakemono. Jedná se o protáhlou závěsnou kaligrafii, na jejímž světlém podkladu jsou šedočerné tušové znaky, jež mají dodávat život nehybnému prostoru.

Všechno musí dýchat

Pro japonský interiér je typická a také velmi důležitá vzdušnost, otevřenost a jednoduchost. Dbejte na to, že tento typ interiéru je uzpůsoben především účelově a prakticky. Dekorativní prvky zvolte jeden dva, určitě se hodí použít živou květinu, například velmi oblíbené bonsaje, ale stále mějte na mysli, že pravý japonský příbytek je spíše minimalistický.

Multifunkční, estetické, praktické

Posuvné japonské stěny tvoří textilní pásy nebo pásy z ručního papíru, úchytové a posuvné zařízení. Velmi moderní jsou v současnosti měkké plastové pásy mnoha vzorů a barev. Ovládání japonských stěn je možné pouhým potažením za jednotlivé panely, případně manuálně. Bydlet v japonském stylu tedy neznamená jen držet se minimalistických pravidel, ale také mít neustále na paměti praktickou a účelovou stránku věci.