Pokud chcete být se svou pohovkou spokojení dlouho, je určitě dobré se před jejím zakoupením zamyslet nad několika důležitými faktory.

Základní kritéria pro výběr

Zamyslete se nejdříve nad tím, k čemu budete pohovku používat a jak často. Bude stát v obývacím pokoji, v pracovně, v dětském pokoji? Bude na ní občas spávat návštěva, nebo ji budete využívat denně vy? Určitě velkou roli bude hrát, jestli máte doma malé děti, nebo domácí mazlíčky, kteří si na sedačce dělají pelíšek. Zkuste se prakticky zamyslet, jak často bude sedačka sloužit jako náhradní spaní, například pro návštěvy, a podle toho rozhodujte, jak velkou, dlouhou a zda rozkládací, nebo ne.

Co se týče velikosti pohovky, rozhodně mějte přesný plán a velikost místnosti, v níž se bude pohovka nacházet. To vám usnadní rozhodování, zda je lepší pořídit si jednu velkou, například rohovou pohovku, nebo třeba dvě menší, či rovnou celou sedací soupravu, slouženou z dvoj nebo trojsedáku a dvou křesel. Pro vaši lepší orientaci je dobré si to ještě před tím, než vyrazíte do obchodu s nábytkem, vyzkoušet doma, pomocí rozložených novin. Poskládejte tiskoviny na podlahu v místech, kde si pohovku nebo pohovky představujete, a hned uvidíte, jakou variantu bude nejlepší zvolit.

Důležitým faktorem je i výška a šířka pohovky. Pokud jste zvyklí využívat ji k pravidelnému odpočinku, ležet na ní a relaxovat, pak je jistě lepší zvolit nižší a širší provedení, protože se na něj vejde i dost polštářů a deka.

Jaké si vybrat čalounění a výplň?

Pokud víte, že vaše pohovka bude více namáhaná, vyberte si tu, která má hustě tkané čalounění. Jemnější látky mají nižší životnost, a jsou proto vhodné pro sedačky, jež jsou využívané málo. Vlna je například velmi pružná, ale zároveň i velmi odolná, navíc se dobře čistí. Oproti tomu luxusnější tkaniny jako například samet či hedvábí vyžadují daleko důkladnější údržbu.

Velmi moderní je i kožené čalounění, které se hodí především na robustnější sedací soupravy. Kůže má spoustu odpůrců, kteří tvrdí, že je v zimě studená a v létě se na takové sedačce více potíte, a právě robustnější tvary mohou někoho odradit. Na druhou stranu zastánci tohoto materiálu si nemohou vynachválit snadnou údržbu, odolnost a stálost barev. Záleží jen na vašem vkusu a životním stylu, pro co se rozhodnete. Jako výplň do sedaček se obvykle využívá textilní pěna z mikrovlákna, která vytvoří pevný základ a drží dobře tvar.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli materiál či tvar pohovky nebo sedací soupravy, určitě se včas informujte na to, jakými čisticími prostředky pohovku udržovat a která čistidla jsou pro daný materiál naprosto nevhodná.