Byt není v Čechách, ale vypravíme se za ním až do španělské Barcelony. Tady v nejvyšším patře budovy ze šedesátých let byl velký byt o rozloze 170 m2, který ovšem potřeboval přestavět. A to dost výrazně, protože od postavení se jej nikdo nedotkl.

Architekti Colombo a Serboli vzali za své požadavek majitele, aby byt byl vzdušný, světlý a moderní. Žádné archaismy, ale moderně, a přitom jednoduše.

Byt sám o sobě má jednu velkou zajímavost. Je rozdělený chodbou na dvě části – na plánu je to levá strana společenská a napravo za chodbou pak pravá strana se soukromými pokoji. Pojďme se nejdřív podívat do kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyň je umístěna do výklenku a je obložena tradičními místními bílými obdélníkovými dlaždicemi. Kuchyňská linka kombinuje bílou (korpus) a dřevo. Jsou zde pouze spodní skříňky, ty horní tu nahrazuje jediná police, obložená stejně jako zeď dlaždicemi.

Kuchyňský ostrůvek je z části masivní, z části ze subtilních kovových tyčí.

Ty jsou i naproti u vchodových dveří. Tahle železná bílá konstrukce vlastně nahrazuje vstupní šatnu, když na jednotlivé tyče lze zavěsit oblečení, šály a čepice, na poličku pak dát klíče apod.

Obývací část je rozdělena na několik dílů. Tím nejmenším je malý barový pultík u okna, který nahrazuje pracovní kout. Ale krásný pracovní kout to je. S výhledem na terasu a Barcelonu. Terasa je obložena červenou terakotou, což je opět tradiční místní materiál. Terasa je pak stíněna dřevěnou pergolou. Ale teď pozor. Druhá část, stejně velká jako terasa, je zastřešena a obestavěna. Je to součást interiéru, která se však stylizuje do terasy. Je opět obložena terakotou (i na stropě) a dřevěná prkna zase vytvářejí pocit pergoly. Sedí se na zídkách s polštářky.

A přece tu je skříň

Teď půjdeme do části s ložnicemi. V chodbě po levé straně přece jen skříň najdeme. Ale na české poměry je to dost omezené množství. Všechny pokoje, které najdeme v druhé části, totiž mají místo skříní tyče na zavěšení a pod nimi polici. Zaujmou také prosklené koupelny. V některých jsou barevné dveře, které oddělují toalety.

Je to zapotřebí, protože koupelny jsou prosklené a bez dveří. Takže určitě nikdo nechce, aby zápach z toalety pronikal i do ložnice.