Faktem je, že největším oblíbencem stále zůstává dřevěný nábytek. Přírodní materiál působí na zahradě přirozeněji než třeba hliník nebo plast, a proto mu lidé dávají přednost navzdory vyšší počáteční investici. Dřevo je navíc příjemné pocitově na dotyk i pohled, dlouhodobě si zachovává výborný vzhled, a pokud už začne stárnout, stačí ho obrousit a znovu natřít a je zase jako nové. Volit však můžete i mezi nábytkem z ratanu, hliníku, plastu. Záleží na vašem vkusu a na částce, kterou chcete do nábytku investovat.

Dřevo v mnoha podobách

K typickým dřevinám, ze kterých se u nás vyrábí zahradní nábytek, patří především borovice a smrk. Takový nábytek je cenově dostupnější než například dub či buk, které patří k odolnějším dřevinám.

Samozřejmě můžete volit i nábytek z exotických dřev. Velmi oblíbený je severoamerický eukalyptus nebo teak, který je navíc velmi odolný proti povětrnostním vlivům díky tomu, že obsahuje teakový olej a kaučuk. Teakový nábytek můžete nechat na zahradě či terase po celý rok, což se u ostatních dřev nedoporučuje, protože teak dobře snáší déšť, vítr, sníh, mráz nebo prudké slunce. Dalším oblíbeným dřevem je severská borovice. Její dřevo je tepelně upravené a podle výrobců takový nábytek vydrží až 30 let. Jedinou nevýhodou exotických dřev je jejich vysoká pořizovací cena.

Hliník je nejen odolný, ale i módní

Zahradní nábytek z hliníku nepůsobí samozřejmě na první pohled tak měkce a teple jako dřevo, ale zato je velmi elegantní, lehký na manipulaci a hlavně odolný. Je nenáročný, co se týče údržby, není nutné jej čas od času brousit a natírat.

Trendem je nejen nábytek čistě hliníkový, ale především jeho kombinace s dřevem, kdy vznikají designově velmi zajímavé kousky. Oblíbený bývá i hliníkový nábytek s textilními výplety, které dodávají nábytku vzdušnost, prodyšnost a pohodlí při sezení.

Výrobci také používají různé metody k zušlechťování povrchu hliníku, takže můžete v obchodě zakoupit nejen matný, ale i lesklý nábytek, který je opravdu velmi elegantní a má neopakovatelný vzhled. Cena hliníkového nábytku je opět vyšší než u dřevěného, ale vzhledem k dlouhé životnosti se jedná o dobrou investici.

Rozumná cena? Zvolte plast!

Naštěstí tytam jsou časy, kdy naše zahrady „zdobil“ nepříliš pohledný a vrtkavý plastový nábytek, který se pod námi za krátkou dobu doslova rozpadl. Moderní plastový nábytek má bezesporu velkou výhodu ve snadné manipulaci, protože je velmi lehký, také je v podstatě bezúdržbový, zachovává si svou barevnou stálost a moderní plast je i poměrně odolný. Mnozí lidé ocení zejména jeho cenovou dostupnost. Pozor však, i moderní plastový nábytek začne časem podléhat mechanickým a povětrnostním vlivům, proto se nedoporučuje nechávat jej po celou sezonu venku na zahradě.

Ratan, nebo umělý ratan?

Nábytek z ratanu je dlouhodobě velmi populární. Je lehký, dobře se s ním manipuluje, jednoduše se udržuje a skvěle vypadá. Kdo si chce dopřát luxusní posezení, pořídí si jistě nábytek z přírodního ratanu. Jeho jedinou nevýhodou je vysoká cena. Proto se na trhu prodávají i sedací soupravy z umělého ratanu. Jejich cena je samozřejmě zajímavější a dostupnější.

Je však důležité dát pozor na to, abyste si vybrali kvalitní materiál. Nejlevnější kousky nebývají tou nejlepší volbou. U nábytku z umělého ratanu se zaměřte na dvě věci: z čeho je vyrobena konstrukce a z čeho je vyroben výplet. Konstrukce se vyrábějí buď ze dřeva (jejich jedinou výhodou je nízká cena), ze železa (ty jsou samozřejmě odolnější, ale na druhou stranu je takový nábytek mnohem těžší a konstrukce může podléhat korozi), nebo z hliníku (konstrukce je odolná, lehká a nejlépe odpovídá nábytku z přírodního ratanu). Na konstrukci navazuje výplet. I zde je na výběr několik typů. Sledujte vždy, jak dlouhou životnost uvádí výrobci – někteří garantují pouze jeden rok, ale poctiví a kvalitní výrobci slibují životnost až 10 let.