Klasickými příznaky alergií jsou zarudlé a často svědící oči, rýma, dušnost, jež může v horších případech vést až k astmatickým záchvatům, vyrážky či ekzémy na kůži, někdy i bolesti hlavy a hučení v uších. Někteří alergici trpí jen jedním, dvěma z uvedených příznaků, u některých se alergie projevuje kombinací mnoha z nich. Lékaři v takovém případě hovoří o celotělové neboli systémové alergii.

Alergie může být dána dědičným zatížením, i když není to vždy podmínkou. Podle lékařů pokud jeden z rodičů je alergik, je až 30procentní pravděpodobnost, že dítě alergii zdědí. Pokud jsou oba rodiče alergici, pak je tato pravděpodobnost až 60%! Je důležité si také uvědomit, že dítě nemusí podědit alergii na stejný typ alergenu, jako má rodič, tzn. že rodič může být alergický na kočky či psy, zatímco jeho potomek může mít alergii na pyly či prach. Faktem ale je, že alergiků stále přibývá a domácnost může být zdrojem mnoha alergií. Také je to ale místo, kde jejich výskyt můžeme my sami ovlivnit.

Nejčastější alergické reakce jsou podle lékařů na prach a roztoče. S prachem si poměrně snadno můžeme poradit. Důležité je zejména zbavit domácnost tzv. lapačů prachu, tedy různých ozdobiček, suvenýrů a drobností, kterými plníme své poličky, vystavujeme je na skříňkách a stolech, kde na ně sedá prach a dobře se zde drží. Domácnost, ve které bydlí alergik, by měla být snadno udržovatelná, nábytek dobře otíratelný, podlahy ideálně bez koberců nebo s kusovými koberci, které mají nízký chlup a dobře se čistí. Zapomeňte také na velké a těžké závěsy, ve kterých se prach dobře usazuje.

Kde se roztočům nejvíc líbí?

Roztoči milují tmavé a teplé prostředí, ideálně s trochou vlhkosti, což je přesně prostředí našich postelí. Základem by tedy měla být hypoalergenní matrace a stejně tak i lůžkoviny. Ty je dobré často a dobře větrat, v létě například přehodit přes zábradlí na balkoně nebo přes plot na zahradě. Dokonce podle odborníků může postačit i neustlaná postel, protože matrace tak dýchá lépe, než když ji zastelete dekou a ještě pěkně uhladíte. Co se týče matrace, je vhodné ji každých pět let obměňovat, speciálně se to doporučuje u dětí.

Nanovlákna a mrazák jsou pro roztoče smrt

Životnost matrace se dá prodloužit vhodným povlakem. Existují tzv. bariérové textilie, jež bývají často i chemicky ošetřené a jako povlak na matraci jsou proti roztočům opravdu velmi účinné. V boji s roztoči se osvědčilo také využití nanovláken pro výrobu povlečení. Roztoči ani další alergeny pak nemají snadný přístup do vašich lůžkovin. Pomáhá i zmrazení. To je skvělou prevencí, zejména co se týče plyšových hraček vašich dětí. Předně byste jejich množství měli zredukovat, protože plyšáci jsou pro roztoče opravdu skvělé hnízdiště. Proti roztočům by pomohlo i pravidelné praní, ale některé plyšové hračky by ho nemusely přežít v pořádku.

Když je potřeba chemie

Na trhu najdete také u nás poměrně neznámé spreje proti roztočům. Jejich cena se pohybuje od 100 do 500 korun. Můžete je použít na všemožné tkaniny, koberce, a samozřejmě i matrace. Nezapomínejte však, že chemie by měla být až posledním řešením.

Pomocníci v domácnosti – vysavač a čistička vzduchu

Vysavač je nezbytným pomocníkem. Volte však velmi dobře a nešetřete na nesprávném místě. Důležité je, aby vysavač dokázal vysátý prach bezpečně udržet uvnitř. Pokud bydlíte v bytě či domku, kde relativní vlhkost klesá pod 40 procent, zakupte zvlhčovač vzduchu, zejména alergikům suchý vzduch nedělá dobře, protože je velmi dráždivý. Pokud se rozhodnete pro čističku vzduchu, kupte takovou, která bude mít jak filtry, tak vestavěný ionizátor a ideálně i UV lampu. Před koupí ji ale otestujte. Čističky mívají několik módů a některé umějí být pořádně hlučné.