Základní pravidlo, které byste měli v pokoji školáka dodržet, je tzv. pravidlo tří zón. To znamená, že v pokoji by měl být zastoupen prostor pro učení, prostor na spaní a prostor na hraní. Není nutné je od sebe nějak striktně oddělovat, mohou se prolínat, ale žádná z těchto zón by v pokoji chybět neměla. Také nezapomínejte na dostatek úložného prostoru – tedy skříně, regály, úložné prostory pod postelemi, poličky atd.

Přestavba, nebo jen malé úpravy?

Pokoj, který stačil dítěti ze školky, už je pro školáka málo. Máte před sebou dvě možnosti, co s tím. Buď celý pokoj úplně zgruntu přebudujete, nakoupíte nový nábytek s tím, že teď zase několik let vydrží, nebo uděláte jen menší úpravy, vymalujete a dokoupíte, co bude třeba, jako např. psací stůl a více regálků.

Podle některých dětských psychologů i architektů je lepší druhá varianta, protože pro děti už škola sama o sobě je velká změna a mnoho změn najednou by pro jejich psychiku mohlo být velkou zátěží. Kromě toho první varianta samozřejmě vyjde finančně mnohem dráž, takže pokud to není nezbytně nutné a „starý“ nábytek ještě není úplně na vyhození, stačí jej třeba jen přetřít a oživit a doplnit dalšími kousky.

Co nesmí v pokoji chybět?

Novinkou ve školákově pokoji je psací stůl. Ideálně by měl stát u okna, aby byl co nejvíc osvětlen, a pokud můžete, vyberte takový, který je výškově regulovatelný, aby si dítě mohlo opřít ruce při psaní v přirozené výšce. Nastavitelná by měla být i židle, určitě jsou vhodné opěrky na ruce, ale nejvhodnější židle je taková, která má možnost regulovatelných opěrek pod nohy, aby dítěti nohy jen nevisely a nebyly tím namáhány.

Co se týče osvětlení, nezapomeňte školákovi koupit nastavitelnou stolní lampu. Dejte ji pod úroveň očí, aby neoslňovala, a opatřete ji žárovkou o síle minimálně 60 wattů. Zároveň s ní by mělo vždy svítit hlavní světlo, jinak se oči rychle unaví. Do dětského pokoje jsou zcela nevhodné zářivky.

Nad stůl připevněte police na pomůcky, které je třeba mít stále po ruce. A nezapomeňte na nástěnku či magnetickou tabuli, na níž bude viset rozvrh hodin. Praktickou pomůckou na stůl jsou podložky na psaní, dobře se na nich pracuje a dají se snadno očistit.

Dvě v jednom

Funkce úložných prostor nemusí spočívat nutně jen v tom, že do nich dítě uklízí své hračky či školní potřeby. Správnou volbou a sestavením poliček, skříněk či regálků můžete vytvořit menší či větší stěnu, která bude oddělovat pracovní část pokoje od hrací plochy. Dobrou volbou jsou i patrové postele, které v sobě mají zabudované vysouvací šuplíky nebo skříňky, čímž samozřejmě šetříte místem hlavně v malých pokojích. Nezapomínejte, že úložných prostor není nikdy dost. Máte-li možnost, nechte v dětském pokoji zabudovat vestavěné skříně, které skvěle zaplní celou stěnu bez zbytečně nevyužitého prostoru.

Hračky nesmí chybět

Přestože už máte doma školáka, nezapomínejte na to, že je to stále ještě malé dítě, které potřebuje dostatek času a místa na hraní a odpočinek. Část pokoje by měla být vyhrazena hracímu prostoru, ideálně můžete zvolit třeba kusový koberec, válecí polštáře a pytle, na kterých může dítě relaxovat a hrát si. Hry a hračky by měly být při ruce, neodkládejte je proto do nejvyšších přihrádek, kam na ně dítě nedosáhne.