Truhlíky muškátů jsou krásné, ale…

Pokud máte malý nebo úzký balkon, vyhněte se velkým truhlíkům s bohatými porosty muškátů, petúnií a dalších bujných rostlin. Velké truhlíky zpravidla z bezpečnostních důvodů nemůžete zavěsit směrem ven z balkonu a uvnitř vám zabírají cenný prostor. Dejte přednost menším a užším truhlíkům či speciálním květináčům, které můžete “zaháknout” za zábradlí.

Do nich pak vyzkoušejte různé okrasné trávy, zahradní kapradiny, vděčný je i břečťan nebo vistárie, z nichž můžete vytvořit půvabné převisy. Skvěle se hodí také sukulenty, neboť jsou nenáročné na péči i prostředí a můžete je zavěsit třeba na zeď v malých závěsných květináčích i na ten nejmenší balkonek.

Závěsné květináče jsou výborné i proto, že do nich můžete dát různé druhy květin, bylinek či převislých rostlin a pověsit je kolem sebe na zdi. Vytvoříte si tak zelenou oázu klidu a květináče vám přitom nebudou nikde překážet.

Zvolte dobře nábytek

Samozřejmě že velmi lákavě a pohodlně vypadá velké ratanové křeslo nebo i plastové lehátko, ale pokud váš balkon či terasa nabízejí jen málo místa a vy nechcete přijít o příjemné posezení, je nutné vybírat velmi uvážlivě, jaký nábytek si pořídíte.

Dřevěné či kovové židličky zpravidla nezaberou mnoho místa, pohodlí jim dodají měkké polštářky a podsedáky. Větší problém bývá u stolečků. Ale i ty se dají vybírat úzké a často i skládací. Při nejhorší variantě lze pořídit sklopný stolek, což je v podstatě jen deska, kterou připevníte buď ke zdi, nebo k zábradlí, a vyklápíte jej podle potřeby.

Chcete víc soukromí?

Nevýhodou balkonů či některých teras bývá zábradlí, které je tvořeno mříží. Pokud bydlíte v nižších patrech a chcete si dopřát víc soukromí, použijte například rákosové výplety nebo si nechte na míru vytvořit skleněnou výplň (ta je vždy součástí, pokud si necháváte balkon zasklít). Sklo či umělý rákos vypadají přirozeněji a příjemněji než některé plastové výplně, nebo dokonce staré lino! Na to raději rovnou zapomeňte.

Jako příjemné odizolování a zároveň zastínění slouží i různé rolety a markýzy, které můžete nainstalovat na strop balkonu. Určitě je oceníte zejména v létě a zejména, pokud máte balkon na jižní straně.