• Nerámujte kličky u dveří

To hlavní, čím se při rámování musíte řídit, je obraz sám. Rám, pasparta, celkový styl rámování a vše ostatní se musí především hodit k obrazu a dohromady tvořit jedinečný a na pohled neoddělitelný celek. Smyslem rámu totiž není pouze zavěšení obrazu na zeď, ale především pozdvižení hodnoty díla o stupínek výš. Skvěle zarámovaný obraz je vesmírem sám o sobě a dokáže se lehce začlenit do libovolného interiéru, aniž by tam působil jakkoli nepatřičně. Cestou do pekel je proto při výběru rámu především přehnaný důraz na vzhled interiéru, či snaha sladit rám s interiérovými doplňky nebo ostatními rámy v prostoru.

  • Dívejte se na celek

Dobře vybraný rám je dostatečně výrazný, obraz podpoří, ale přitom mu nijak nekonkuruje. Je obraz laděný do teplejších tónů? Zvolte i rám v teplejších tónech. Má obraz jemnou malbu s drobnými detaily? Raději zvolte rám bez ornamentů, aby obraz zbytečně nepřebíjel. Víte, že změnou barvy rámu zcela změníte náladu i celkové vyznění obrazu? Máte rádi úzké rovné rámy? Pamatujte, že tím opticky snížíte hodnotu obrazu.

  • Nesvazujte se zvyklostmi

Při výběru rámu se neohlížejte na to, jak se to dělalo dříve, nebo jak se to dělá obvykle. Způsobů, jak zarámovat obraz, je dnes nepřeberné množství. Není tedy problém vybrat rám, který se bude k obrazu skvěle hodit. Netrvejte proto pouze na hladkém černém, nebo hnědém rámu, jak jste dosud možná byli zvyklí. Mohli byste tím vašemu obrazu zbytečně uškodit.

  • Experimentujte ze všech sil

„Je dobré nebát se experimentovat… I když k nám přijdou zákazníci s přesnou představou, stejně vždy společně vyzkoušíme i několik alternativ, které považujeme za vhodnější, abychom vybrali právě ten rám, který obrazu sluší opravdu nejvíc,“ říká Alexandra Freiová z rámařství Frame-it.

  • Udělejte si konečně radost

Nezapomínejte, že se na obraz budete dívat po dlouhou řadu let, a tak by vám měl mít stále co nabídnout. Zakázkové rámování nemusí být vždy úplně levné, přesto se ale snažte vybírat rámy opravdu podle toho, jak se hodí k obrazu, než abyste zvolili horší variantu kvůli pár ušetřeným korunám. Pohled na opravdu krásně zarámovaný obraz vám to několikanásobně vynahradí.

  • Nechte si dobře poradit

Pro opravdu kvalitní rámaře není důležité vybrat ten nejdražší rám, ale ten, který se k obrazu nejvíce hodí a pomůže mu vyniknout. „Když si zákazník objedná rám podle představ, se kterými k nám do rámařství přišel, odchází samozřejmě spokojený. Když si ale nechá poradit a rám vybíráme společně, bývá opravdu nadšený. A to je pro nás nejdůležitější,“ uzavírá Freiová z pražského rámařství Frame-it.cz.

Jak na fotky?

U fotografií je dlouhodobým trendem zarámování do takzvaného klipu. Jde o nejrychlejší a nejlevnější variantu, bohužel tomu také odpovídá elegance. Možná o kousek lepší je to udělat pořádně. Třeba u LikeFoto dají fotku pod tvrdé sklo a zezadu je už háček, takže odpadá jakýkoli problém s pověšením. A navíc fotka má UV filtr, takže nevybledne.

Zajímavá verze je i laminování pro atypické prostředí, takže taková fotografie může být třeba na dně bazénu a nic se jí nestane. Opět ji lze vlepit do skla a zavěsit i v jinak k obrazům a fotkám nepřátelském prostředí – koupelně.