Obývací stěny v minulých dobách skrývaly ledacos. Rovnaly se do nich knížky, vystavovaly se v nich skleničky, schovávaly se zde důležité dokumenty a některé skříně pojmuly i zimní kabáty. To vše moderní doba seškrtala na několik polic a jednu nízkou skříňku. Současný design jako by předpokládal, že obývák je v první řadě místností, kde se rodina schází u televize. Ta většinou celé stěně dominuje. Pak už by se vám sem měl vejít nanejvýš jenom DVD přehrávač, konzole PlayStation a sbírka kompaktních disků.

Minimum nábytku je ceněno zejména v menších bytech, kde je potřeba opticky zvětšit prostor. Zjednodušuje se i údržba. Určitě je snazší oprášit čtyři níže položené poličky, než čistit horní plochy skříní dva metry nad zemí. Police přitom nemusejí být vedeny jen v horizontálních liniích, mohou se vyhnat vzhůru nebo kombinovat tak, aby vytvořily asymetricky vyhlížející celek.

Při výběru obývací stěny nás samozřejmě bude zajímat nejen vzhled, ale i materiál, ze kterého je vyrobena. Cenově nejdostupnější je lamino, označované zkratkou LTD. Jde o laminované dřevotřískové desky, které se vyrábějí v různých tloušťkách. Nejlevnější třívrstvé LTD není moc odolné a může se časem prohýbat, doporučuje se proto sáhnout po LTD pětivrstvém o síle alespoň 18 mm. Mezi výhody lamina patří jeho snadná údržba a široký výběr dekorů, včetně oblíbené imitace dřeva.

O něco dražším materiálem jsou dřevovláknité MDF desky. K jejich výrobě se nepoužívají lepidla jako v případě lamina, a tak jsou přírodnější. Navíc se dají tvarovat do různých ozdobných profilů, takže dokážou vizuálně nahradit masiv. Jejich povrch se upravuje foliováním nebo lakováním.

Nejdražší variantou je pak masiv, proslulý dlouhou životností a jedinečným vzhledem, doplněným o přírodní vůni dřeva. Jeho největší předností je, že jeho povrch můžete při poškození snadno opravit obroušením. Lamino se oproti tomu nijak renovovat nedá. Cenový rozdíl je nicméně znatelný - zatímco za stěnu z lamina zaplatíte řádově několik tisíc korun, ceny stěn z pravého dřeva začínají na 20 tisících Kč.