Barvy působí na každého jinak. Kanárkově žluté stěny obýváku budou někomu připadat veselé a hřejivé, jiného z nich rozbolí oči. Při malování pokojů se proto nemůžete řídit tím, co je zrovna módní, východiskem bude váš osobní vkus a cítění.

Naše fotogalerie dokazuje, že výrazné teplé barvy si našly cestu i do moderních minimalistických interiérů. Pořád se s nimi ale šetří. Červená, jasně žlutá a sytá oranžová většinou pokrývají jen jednu stěnu, ke které chce bytový designér přitáhnout nejvíce pozornosti. Zbytek místnosti bývá natřen barvou neutrální. Zvláště červená je považovaná za příliš agresivní a v interiérech se využívá jen skromně, obvykle v kombinaci s nábytkem tlumených barev.

Chladné odstíny jako zelená a modrá podle psychologů uklidňují, a v minulosti se proto doporučovaly zejména do ložnic. Dneska jsou ale v oblibě i zelenkavé kuchyně nebo obýváky - světle zelená barva vzbuzuje dojem jarní přírody a spolu s dřevěným nábytkem doplněným pokojovými rostlinami navozuje pocit svěžesti. Z odstínů modré se v současnosti prosazuje blankytná modř, připomínající jasné letní nebe. Tato barva podle odborníků stimuluje duševní aktivitu a hodí se zejména pro pracovní kouty.

Zatraceny nejsou ani růžová a fialová. Ačkoli jde o typicky "ženské barvy", zdaleka jim nejsou vyhrazeny jen holčičí pokoje. Růžová vyjadřuje optimismus a důraz na city, fialová poukazuje na duchovní založení a působí chladněji. Opět ale platí, že syté odstíny by měly pokrývat jen jednu stěnu, místnost by se neměla ve výrazné barvě utopit celá. Důležitý je i výběr ladicího nábytku a doplňků, aby to u vás doma nevypadalo jako v cukrárně.