Jak si správně zvolit?

Pokud se vám podaří správně si vybrat barvu, vzor a materiál, můžete ze svého interiéru vytvořit dokonalou ukázku designu. Je potřeba zaměřit se na celkovou koncepci místnosti, kde mozaiku využijete. V koupelně se hodí kombinace mozaiky na jedné stěně a ostatních hladkých stěn, nebo můžete zvolit mozaiku v pásech třeba nad toaletou nebo nad umývadlem. V kuchyni bývá její obvyklé využití jako spojovacího prvku mezi horními a spodními skříňkami, v obývacích pokojích se často volí jeden barevný pruh, který vytvoří dominantu místnosti.

Trendem jsou mozaiky v provedení přírodního kamene. Vašemu interiéru dodají prvek elegance a luxusu. Pokud jsou vám naopak bližší barevné kreace, pak zvolte drobnou mozaiku s jasnými, sytými barvami, u nichž lze i skvěle využít stínování jednotlivých barev. Tím docílíte zajímavého vizuálního efektu

Při výběru mozaiky byste měli brát v potaz členitost prostoru, přístup denního světla i skutečnost, zda potřebujete pokrýt menší plochu, či zda bude mozaika v daném prostoru dominantou.

Barevná mozaika je hravá

Výhodou barevných mozaik je, že váš domov osvěží, oživí a vnesou do něj dynamiku. Mohou tvořit dominantu interiéru, nebo jen jemný doplněk v místnosti. Můžete si vybrat pestrobarevné obklady, ke kterým je vhodná mozaika nalepená na síti. Tu můžete umístit dokonce i na nerovný povrch, můžete z ní vystříhat kousky podle velikosti, jakou právě potřebujete, snadno ji nalepíte i do ohybů nebo atypických tvarů.

Takto předpřipravené mozaiky můžete mezi sebou i vzájemně kombinovat. Jediné, na co byste měli dát pozor, je výsledný barevný efekt. Abyste mozaiku nepřekombinovali, zvolte barevné ladění „tón v tónu“, případně kombinaci barev ze stejné skupiny (studené barvy jako modrá, zelená a fialová, teplé barvy například červená, žlutá a oranžová).

Jednobarevná mozaika je elegantní

Zajímavého stylu a ozvláštnění interiéru docílíte i tehdy, použijete-li jemných a tlumených barev, ale nakombinujete různé dekory, tvary nebo struktury materiálů. Taková mozaika rozhodně nebude působit fádně. Zkuste k sobě naskládat různě tvarované kousky kamene. Vytvářejí nepravidelný systém, který v jinak pravidelném interiéru působí zcela nečekaně, přesto však zajímavě a vkusně.