Pořád ještě seženete levné tapety papírové, ty se ale v dnešní době využívají spíš na chalupách nebo v dětských pokojích - když ratolest počmárá tapetu fixou, nebude vás to tak mrzet. Do obývacích prostor vašeho domova se mnohem víc budou hodit tapety vliesové, které se vyrábějí z buničiny a textilních vláken. Vliesové tapety jsou omyvatelné, vlivem vlhka nemění svůj rozměr a díky prodyšnosti zabraňují vzniku plísní na zdech. Další výhodou je jejich snadná aplikace - lepidlo se nanáší pouze na stěnu nebo na tapetu, nikoli na oboje, jak to vyžaduje papír. Vliesové tapety se navíc dají snadno odstranit.

Co se týče designu a vzorů, možnosti jsou dnes nekonečné. U některých prodejců si můžete nechat vytisknout vlastní tapetu na míru s jakýmkoli motivem či obrázkem. Vliesové tapety oceníte zejména v případě, že vás baví domov neustále vylepšovat a měnit jeho vzhled. Když vás za dva roky motiv tapety omrzí, jednoduše ji strhnete a nalepíte jinou.

Do vlhkého prostředí koupelny se doporučují tapety vinylové. Při jejich výběru se podívejte, zda jsou označeny vlnovkami. Tři vlnovky znamenají nejlepší odolnost proti vodě. Vinylové tapety dobře zakrývají nerovnosti stěn a můžete jimi polepit jakýkoli povrch. Kromě toho se chlubí také tepelně izolačními vlastnostmi a do určité míry dokážou i tlumit zvuky z vedlejší místnosti. Oproti vliesovým tapetám se však hůře instalují i odstraňují.