Domácí kino přináší opravdu skvělý prožitek ze sledování filmů nebo z poslechu hudby, a to právě díky prostorovému přenosu zvuku.

Výhody domácího kina jsou:

• obvykle lepší reprodukce mluveného slova a dialogů

• realističtější a více strhující hlasité efekty a exploze díky samostatnému reproduktoru basů

• čistší reprodukce ambientních zvuků

• věrnější reprodukce hudebního doprovodu

• i méně kvalitní domácí kino má zpravidla lepší zvuk než většina televizorů

• prostorový efekt systémů 5.1 (respektive 7.1) přispívající k většímu vtažení do děje při sledování filmů na DVD či Blu-ray discích

• domácí kino lze využít i k poslechu rádia a hudby z CD, v MP3 či z externího zdroje

Základní parametry při rozhodování

Chcete-li propojit vaše domácí kino s více zdroji (televizor, DVD přehrávač, počítač, přehrávač na Blu-ray disky, projektor atd.), rozhodně zvolte vícekanálový systém. Pro poslech hudby můžete kino propojit s CD přehrávačem, ale kvalitní domácí kina nebývají jen systémem reproduktorů, jejich součástí bývá i kvalitní receiver.

Při koupi kina dbejte především na tyto faktory: kvalita zvuku, potřebný výkon soustavy (nejlépe s dostatečnou rezervou), umístění hlavního modulu a reproduktorů či možnosti připojení dalších zařízení. Samozřejmě velkou roli hraje i pořizovací cena. Není pravdivý příměr, že čím dražší, tím kvalitnější. Velmi dobré systémy zakoupíte v cenových relacích kolem 10 000 Kč.

Jaký systém zvolit?

Na trhu lze koupit opravdu velké množství systémů, které pomohou ozvučit vaši televizi nebo CD přehrávač. Mohli bychom je rozdělit na tři základní varianty, a to:

1. Stereofonní soustava se subwooferem – nejlevnější řešení, které přinese celkem uspokojivý výsledek, co se týče reprodukce i těch nejnižších basových tónů. Je vhodná pro nepříliš náročné posluchače, protože prostorový zvuk přece jen nebude tak plastický jako ze skutečného kina.

2. Systém 2.1 – skládá se ze zesilovače a tří reproduktorů, z nichž dva jsou umístěny po stranách a subwoofer například pod televizí či plátnem. Prostorový zvuk je vytvářen prostřednictvím digitálního zpracování signálu v kombinaci s odrazem od stěn místnosti. Výhodou tohoto systému je, že nemusíte tahat kabely k zadním reproduktorům, což někdy může být komplikované. Zvuk bude výrazně lepší než ze zabudovaných reproduktorů, ale dokonalý přednes to nebude. Toto řešení je cenově poměrně dostupné, a co se týče montáže, vcelku jednoduché. (Zřídka se můžete setkat i s variantou 3.1, kdy je k systému přidán ještě jeden reproduktor, stojící zpravidla před posluchačem.)

3. Systém 5.1 – nejčastější provedení domácího kina, kdy k subwooferu a dvěma předním reproduktorům jsou přidány ještě dva zadní (opět vlevo a vpravo, jako přední reproduktory). Středový reproduktor je umístěn před posluchačem, tedy pod/nad televizí, počítačem nebo plátnem. Některé systémy umožňují bezdrátové připojení zadních reproduktorů, takže částečně odpadá komplikace s instalací kabelů, které v některých prostorách nejdou schovat za nábytek nebo za lišty, a tudíž nepůsobí příliš efektně. Některé systémy umožňují bezdrátové připojení i pro subwoofer.

Pro opravdové nadšence, kteří mají velký prostor pro domácí kino a nevadí jim připlatit si, existuje i varianta 7.1. Rozdíl v prostorovém zvuku nebude příliš odlišný od systému 5.1, další boční reproduktory pouze doplňují prostorový efekt, ale někteří klienti mají o tento systém velký zájem. Jeho negativem je, že tento systém je už poměrně složitý a je potřeba mu přizpůsobit celou místnost.

Velkou roli hraje i výkon

Chceme-li kvalitní přenos zvuku, měli bychom se zajímat o hodnoty tzv. harmonického zkreslení, které by nemělo být příliš výrazné. Pro dostatečný výkon nám i s rezervou stačí hodnota kolem 100 wattů na jeden kanál. U mnoha soustav je udávaný výkon ve stovkách wattů, což bývá ovšem většinou marketingový tah sloužící k nalákání zákazníků. Výrobci jej uvádějí totiž jako součet výkonů jednotlivých kanálů a vyšší číslo samozřejmě působí na zákazníka lépe.

Vše v jednom, nebo samostatné komponenty?

Pokud nechcete nic složitě řešit, sáhněte po systému domácího kina obsahujícím vše potřebné v jednom balení. S jeho koupí získáte reproduktory, potřebnou kabeláž, zesilovač, případně i FM rádio a CD/DVD/Blu-ray přehrávač. Ve většině případů vás vyjde sada „vše v jednom“ levněji, než kdybyste si domácí kino sestavovali sami.

Další možností je koupit jednotlivé komponenty (zesilovač/AV receiver, reproduktory, přehrávač) zvlášť. Toto řešení je však náročnější nejen časově, ale zpravidla i finančně. Přitažlivé bude spíše pro nadšence z řad audiofilů, kteří hledají co nejvyšší kvalitu reprodukce či možnost komponenty systému doplňovat a obměňovat.

Sady „vše v jednom“ obvykle nejsou navržené k rozšiřování a často neumožňují snadné použití jiných než dodávaných reproduktorů. Na rozdíl od samostatně prodávaných komponent také často nemají tak vysoký reálný výkon, tudíž nemusí být ideální volbou pro ozvučení velkých prostor či použití v hlučnějším prostředí.