Přestože u něj zřejmě nikdo nepořádá konference, všichni mu shodně říkáme konferenční, protože tento název máme již mnoho let zažitý. Například Angličané mu ale říkají coffee table (tedy kávový stolek), Němci zase Couchtisch (gaučový stolek) a Francouzi jej jednoduše označují jako table basse (nízký stůl). Existují nějaká pravidla pro jeho nákup?

Praktičnost, nebo design?

Můžeme si vybrat mezi praktickou verzí, která je vysoká přibližně padesát centimetrů, a efektní variantou, která má výšku třicet pět centimetrů. K první se není nutné shýbat, je ergonomická a pohodlná, druhá má výšku na stejné úrovni jako sedací plocha pohovky, ale je nutné se k němu předklánět. Mnoho lidí upřednostňuje tuto variantu, protože jsou zvyklí u čaje či kávy sedět na zemi pouze na polštářích, jak to můžete pozorovat v čajovnách.

Stolek na kolečkách – ano, či ne?

Kávové a čajové stolky jsou užitečnější než ty takzvané konferenční, a to zejména proto, že mají desku ve výšce 60 cm, takže se k nim nemusíte shýbat, a bývají opatřeny kolečky. Na podobný stolek se lépe odkládá káva, zákusek… i kniha. Kolečka umožňují využití i jako přídavného odkládacího stolku u jídelního stolu. Zkrátka dobrý odkládací stolek jsou rozumně investované peníze.

Jaký zvolit materiál?

Na trhu lze koupit od klasických stolků ze dřeva, dýhy, kovu, až po moderní designové z tvrzeného plastu či skla a samozřejmě kombinací materiálů. Záleží na okolním zařízení místnosti, kde bude stolek stát. Pokud tedy máme nábytek v povrchové úpravě bílého laku, je nesmysl pořídit si stolek z běleného dubu. Není od věci obrátit se na truhláře. Ovšem nevýhodou takové zakázky může být to, že výrobce bude mít problém sehnat odpovídající kolečka. Atraktivní kolečka doplňují stolek stejně, jako šperk zdobí ženu, jenže může být velký problém je sehnat.

Důležitý je i tvar

Problém je, že mnozí zákaznici si dnes vybírají konferenční či kávové stolky jen ve tvaru klasického pravoúhlého čtverce či obdélníku, případně sáhnou po kruhu. Jenže tvarů je velké množství a designéři úpí nad tím, že tak krásné věci, jaké se dnes dají pořídit v obchodě, jsou mimo oblast zájmu, a to jen proto, že mají nepravidelné tvary. Máte-li rádi zajímavé a designové kousky, dobrou zprávou je, že řada studií a obchodů je již nabízí. Nebo si můžete takový stolek vyrobit sami. Pro inspiraci nahlédněte do naší fotogalerie.