Když se řekne podzim, mnoho z nás si představí spadané barevné listy, ořechy, šípky, kaštany a samozřejmě dýně. Proč tedy některé ze surovin nevyužít a neozdobit jimi svůj domov? Na naši dekoraci budete potřebovat: 1 středně velkou dýni, průhlednou fólii, květinářskou pěnu, větvičky šípků, růže, nůžky a zahradnické nůžky. Samozřejmě suroviny můžete obměňovat podle svých představ. Jediné, na co je dobré nezapomenout, aby květiny nebo větvičky, které použijete, měly pevný stonek, protože půjdou lépe zapichovat do květinářské pěny.

Odkrojte svrchní část dýně (tu od stonku). Víčko nebudete potřebovat, vnitřek dýně dobře vydlabejte a očistěte, aby vám zbylá semínka nebo vlákna neuhnívala. Květinářskou pěnu namočte do misky s vodou a nechte alespoň půl hodiny namáčet, aby dobře nasákla vodu.

Fólií vyložte vnitřek dýně, bude dýni izolovat od mokré pěny, a zabrání tak procesu uhnívání. Okraje fólie zastřihněte, aby nepřesahovaly. Mokrou pěnu nožem opracujte, nebo zastřihněte tak, aby se vešla do dýně a nikde nepřesahovala.

Do pěny zastrkujte jednotlivé květy. Začněte těmi s největšími květy, pomocí nichž celé dekoraci určíte tvar. My jsme zvolili oranžové růže. Lze však použít chryzantémy, gerbery a další. Dále pokračujte květinami s menšími květy. Mohou to být opět růžičky, ale také minikarafiáty nebo okrasné sedmikrásky, malokvěté chryzantémky a další. Nakonec jsme přidali větvičky šípků. Opět můžete zapojit fantazii a místo šípků použít větvičky jeřabin, nevěstin závoj nebo sušenou levanduli.

Jak velká bude vaše ozdoba, záleží na tom, jak velkou použijete dýni a jak dlouhé stonky ponecháte ozdobným květinám. Nezapomeňte, že aby vám dekorace alespoň chvilku vydržela, je potřeba udržovat květinářskou pěnu vlhkou. Pravidelně ji proto kontrolujte a dolévejte vodu.

Náš tip: Pro dekoraci, která vám opravdu vydrží dlouho, můžete zvolit suchou variantu, tedy že použijete suchou květinářskou pěnu a do ní budete zapichovat směs slaměnek a sušených květů.